FOTORECEPT Pochutnajte si na skvelom ovocnom krémeši: Využijete aj čerstvé jahody

Jahodový krémeš

plnielanu.sk

Vymeňte klasický krémeš za osviežujúci a domáci zákusok. V tomto recepte si pripravíme ovocnú verziu krémešu, na ktorej si určite pochutnáte. Či použijete na krém marhuľový, slivkový, alebo jahodový kompót je len a len na vás. Navyše, v čase letnej sezóny neváhajte využiť čerstvé ovocie. Napríklad sladké jahody.

Krémeš je mimoriadne populárnym zákuskom. Je nepostrádateľný v cukrárňach nielen na Slovensku, ale celej našej časti Európy. Od Balkánu, cez Maďarsko až k severným susedom v Poľsku. Hoci sa skladá z viacerých vrstiev, jeho príprava nie je vôbec tak zložitá, ako by sa mohlo zdať. A je jasné, že domáci koláčik chutí vždy lepšie, ako kupovaný.

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 5 PL zmesi orechov a semiačok
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vajíčko
  • horkú čokoládu
  • 1 ovocný kompót prípadne čerstvé ovocie
  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 2 ks šľahačkového stužovadla
  • 2 balíčky zlatého klasu

Postup:

Lístkové cesto si na pomúčenej doske prekrojíme na dve polovice.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť!


Jednu časť cesta si rozvaľkáme, dáme upiecť do rúry a keď vychladne, potrieme ju čokoládovou polevou. Druhé rozvaľkáme, potrieme ho vajíčkom, posypeme pomletými orieškami a semiačkami (odporúčame vlašské orechy, ľanové a slnečnicové semiačka), vymiešanými s cukrom a škoricou a dáme zapiecť na druhom plechu.
   
Do odmerky si nalejeme šťavu z kompótu a dolejeme vodou do 900 ml. Ak využívate čerstvé ovocie, namočte ho do vody s troškou cukru a chvíľku povarte.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy


Ovocie prihrejeme v malom hrnci. V druhom hrnci si zmiešame šťavu so zlatými klasmi a počkáme, kým sa nám z nej uvarí hustý krém.
   
Po uvarení zmiešame ovocie s krémom, ktorý necháme poriadne vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Sladkosť nie len pre tých, čo si strážia líniu: Skúste ju aj vy!


Krémom potrieme prvú vrstvu upečeného lístkového cesta – tú, ktorú sme potreli čokoládovou polevou.
   
Smotanu so stužovadlami dotuha zmixujeme (cca 3-4 minúty).

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Linecké pečivo má samé výhody: Je rýchlo hotové a chutí skvele


Natrieme na ovocnú vrstvu.
   
Nakoniec všetky vrstvy prikryjeme druhým lístkovým cestom a jemne pritlačíme.
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky
Necháme tuhnúť 24 hodín v chladničke.

Máte radi krémeše? Vyskúšali ste už inú ako klasickú verziu tohto zákusku? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close