Vymeňte klasický krémeš za osviežujúci a domáci zákusok. V tomto recepte si pripravíme ovocnú verziu krémešu, na ktorej si určite pochutnáte. Či použijete na krém marhuľový, slivkový, alebo jahodový kompót je len a len na vás. Navyše, v čase letnej sezóny neváhajte využiť čerstvé ovocie. Napríklad sladké jahody.
Krémeš je mimoriadne populárnym zákuskom. Je nepostrádateľný v cukrárňach nielen na Slovensku, ale celej našej časti Európy. Od Balkánu, cez Maďarsko až k severným susedom v Poľsku. Hoci sa skladá z viacerých vrstiev, jeho príprava nie je vôbec tak zložitá, ako by sa mohlo zdať. A je jasné, že domáci koláčik chutí vždy lepšie, ako kupovaný.
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- 5 PL zmesi orechov a semiačok
- 3 PL trstinového cukru
- 1 ČL škorice
- 1 vajíčko
- horkú čokoládu
- 1 ovocný kompót prípadne čerstvé ovocie
- 500 ml smotany na šľahanie (33%)
- 2 ks šľahačkového stužovadla
- 2 balíčky zlatého klasu
Postup:
|
Lístkové cesto si na pomúčenej doske prekrojíme na dve polovice. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť! |
|
|
Jednu časť cesta si rozvaľkáme, dáme upiecť do rúry a keď vychladne, potrieme ju čokoládovou polevou. Druhé rozvaľkáme, potrieme ho vajíčkom, posypeme pomletými orieškami a semiačkami (odporúčame vlašské orechy, ľanové a slnečnicové semiačka), vymiešanými s cukrom a škoricou a dáme zapiecť na druhom plechu. |
|
Do odmerky si nalejeme šťavu z kompótu a dolejeme vodou do 900 ml. Ak využívate čerstvé ovocie, namočte ho do vody s troškou cukru a chvíľku povarte. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy |
|
|
Ovocie prihrejeme v malom hrnci. V druhom hrnci si zmiešame šťavu so zlatými klasmi a počkáme, kým sa nám z nej uvarí hustý krém. |
|
Po uvarení zmiešame ovocie s krémom, ktorý necháme poriadne vychladnúť. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Sladkosť nie len pre tých, čo si strážia líniu: Skúste ju aj vy! |
|
|
Krémom potrieme prvú vrstvu upečeného lístkového cesta – tú, ktorú sme potreli čokoládovou polevou. |
|
Smotanu so stužovadlami dotuha zmixujeme (cca 3-4 minúty). |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Linecké pečivo má samé výhody: Je rýchlo hotové a chutí skvele |
|
|
Natrieme na ovocnú vrstvu. |
|
Nakoniec všetky vrstvy prikryjeme druhým lístkovým cestom a jemne pritlačíme. |
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky | |
|
Necháme tuhnúť 24 hodín v chladničke. |
Máte radi krémeše? Vyskúšali ste už inú ako klasickú verziu tohto zákusku? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.