FOTORECEPT Pórové guľky na zeleninovom šaláte: Vyskúšajte ich aj vy!

Pórové guľky

plnielanu.sk

Jar je tu a s ňou aj chuť konzumovať viac čerstvých šalátov. Ak chcete vytvoriť plnohodnotný obed, skúste mäso vymeniť za tieto fantastické pórové guľky. Takto obohatený šalát vás zasýti a príjemne prekvapí svojou chuťou. Nezabudnite, že v zelenej časti sa nachádza viac vitamínov, ako v bielej. Aj keď je pór príbuzný cesnaku a cibuli, chuťovo je omnoho jemnejší. Ostrosť však závisí od druhu. Pred použitím ho očistite a dobre opláchnite vo vode. Nakoľko pór je nízkokalorický, je vhodný aj pri diéte, či už redukčnej, alebo zdravotnej.

Potrebujeme:

(na 10 pórových guliek):

  • 350 g póru
  • 1 PL olivového oleja
  • olej, na ktorom budeme guľky vyprážať
  • 2-3 PL zeleninového vývaru
  • 1 dcl mlieka
  • 10 g masla
  • 10 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • strúhanku

Na šalát:

  • 100 g rukoly
  • 1 cuketu
  • 2 paradajky
  • ½ citróna
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Mohlo by vás zaujímať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli


Postup:

Pór umyjeme, pokrájame na kolieska a pridáme na panvicu s olejom. Pražíme cca 7 minút, podlejeme vývarom a dusíme ďalších 15 minút.
V malom hrnci rozpustíme maslo v ktorom opražíme múku a následne prilejeme mlieko. Stále miešame, aby sa nám nespravili hrudky.

Mohlo by vás zaujímať: Pór milovali už v Antike: Povzbudí mozog a zlepší náladu


Keď uvedieme mlieko do varu povaríme omáčku ešte 5 minút a následne do hrnca pridáme pór a poriadne premiešame v omáčke.
Pór necháme vychladnúť a potom zo zmesi vytvarujeme guličky, ktoré obaľujeme vo vajíčku a v strúhanke. Následne ich vkladáme do hrnca, v ktorom sme si rozhorúčili dostatočné množstvo oleja a vypražíme ich na ňom.

Mohlo by vás zaujímať: Myslíte si, že neviete variť? Urobte si náladu týmito 17 failmi od nešikovných kuchárov


Do rukoly nakrájame paradajky, pridáme citrón, olivový olej, korenie a poriadne premiešame.
Na troche olivového oleja opražíme cuketu z oboch strán, ktorú sme si predtým osolili a pridáme do šalátu.

Máte radi pór? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame