Jar je tu a s ňou aj chuť konzumovať viac čerstvých šalátov. Ak chcete vytvoriť plnohodnotný obed, skúste mäso vymeniť za tieto fantastické pórové guľky. Takto obohatený šalát vás zasýti a príjemne prekvapí svojou chuťou. Nezabudnite, že v zelenej časti sa nachádza viac vitamínov, ako v bielej. Aj keď je pór príbuzný cesnaku a cibuli, chuťovo je omnoho jemnejší. Ostrosť však závisí od druhu. Pred použitím ho očistite a dobre opláchnite vo vode. Nakoľko pór je nízkokalorický, je vhodný aj pri diéte, či už redukčnej, alebo zdravotnej.
Potrebujeme:
(na 10 pórových guliek):
- 350 g póru
- 1 PL olivového oleja
- olej, na ktorom budeme guľky vyprážať
- 2-3 PL zeleninového vývaru
- 1 dcl mlieka
- 10 g masla
- 10 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- strúhanku
Na šalát:
- 100 g rukoly
- 1 cuketu
- 2 paradajky
- ½ citróna
- 2 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Mohlo by vás zaujímať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli
Postup:
![]() |
Pór umyjeme, pokrájame na kolieska a pridáme na panvicu s olejom. Pražíme cca 7 minút, podlejeme vývarom a dusíme ďalších 15 minút. |
![]() |
V malom hrnci rozpustíme maslo v ktorom opražíme múku a následne prilejeme mlieko. Stále miešame, aby sa nám nespravili hrudky. |
Mohlo by vás zaujímať: Pór milovali už v Antike: Povzbudí mozog a zlepší náladu |
|
![]() |
Keď uvedieme mlieko do varu povaríme omáčku ešte 5 minút a následne do hrnca pridáme pór a poriadne premiešame v omáčke. |
![]() |
Pór necháme vychladnúť a potom zo zmesi vytvarujeme guličky, ktoré obaľujeme vo vajíčku a v strúhanke. Následne ich vkladáme do hrnca, v ktorom sme si rozhorúčili dostatočné množstvo oleja a vypražíme ich na ňom. |
Mohlo by vás zaujímať: Myslíte si, že neviete variť? Urobte si náladu týmito 17 failmi od nešikovných kuchárov |
|
![]() |
Do rukoly nakrájame paradajky, pridáme citrón, olivový olej, korenie a poriadne premiešame. |
![]() |
Na troche olivového oleja opražíme cuketu z oboch strán, ktorú sme si predtým osolili a pridáme do šalátu. |
Máte radi pór? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na