Za vznikom jednej z najslávnejších tort sveta stál vtedy iba šestnásťročný učeň Franz Sacher. Knieža Metternich chcel niečo výnimočné pre hostí, šéfkuchár bol práve chorý, úloha zostala na mladučkom cukrárovi a ten vytvoril Sacherovu tortu. Pôvodný recept sa síce drží v prísnej tajnosti, no milovníci čokolády sa už dlho snažia záhadu rozlúštiť. Pridajte sa k riešeniu tejto sladkej hádanky a upečte si viedenskú klasiku aj vy. Nikdy neviete, či práve tento recept nie je originál.
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 210 g masla
- 210 g práškového cukru
- 210 g horkej čokolády
- 165 g hladkej múky
- 2 vanilkové cukry
- ½ prášku do pečiva
- marhuľový džem podľa chuti
- 100 g horkej čokolády na polevu
- 50 g masla na polevu
Postup:
![]() |
Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť |
![]() |
Do väčšej misky dáme zmäknuté maslo, žĺtka, vanilkový i preosiaty práškový cukor |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Osie hniezda z medového cesta: Overená klasika so sladkým nádychom |
|
![]() |
Suroviny vymiešame dopenista. |
![]() |
Do zmesi vlejeme rozpustenú vychladnutú čokoládu. Čokoláda nesmie byť horúca, lebo by sa vajíčka zrazili. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Trasená torta: Výborný a jednoduchý dezert nielen na sviatky |
|
![]() |
Dôkladne premiešame. |
![]() |
Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT „Kinder“ mliečny rez: Domáca verzia dobroty nielen pre najmenších |
|
![]() |
Po lyžičkách pridávame do zmesi za stáleho mixovania. |
![]() |
Z bielkov vyšľaháme sneh. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku |
|
![]() |
Opatrne ho pridáme do cesta. |
![]() |
Okrúhlu tortovú formu si vymastíme, vysypeme hrubou múkou a hotové cesto do nej vlejeme. |
Mohlo by vás zaujať: Pochúťka z marcipánu poteší malých aj veľkých: Máme pre vás tri chutné tipy |
|
![]() |
Cesto dôkladne urovnáme, v strede môžeme urobiť krížik, aby sa korpus upiekol rovnomerne. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne hodinu pri teplote 180 stupňov. Keď bude hotový, necháme ešte desať minút odpočívať vo vypnutej teplej rúre. |
![]() |
Korpus necháme vychladnúť, opatrne vyberieme z formy, rozrežeme na tri rovnako hrubé pláty a zohrejeme si džem. |
Mohlo by vás zaujať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes |
|
![]() |
Pláty natierame horúcim marhuľovým džemom, alebo lekvárom. |
![]() |
Poukladáme ich na seba a necháme aspoň jednu noc odpočívať. |
Mohlo by vás zaujať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať |
|
![]() |
Po uplynutí stanoveného času vložíme maslo a čokoládu do vodného kúpeľa. |
![]() |
Pripravíme si horúcu čokoládovú polevu a tortu podložíme papierom na pečenie. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma |
|
![]() |
Tortu dôkladne natrieme čokoládovou polevou. |
![]() |
Dobrú chuť! |
Ochutnali ste už originálnu Sacherovu tortu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na