Príchod júna sa v záhradách a trhoviskách spája s hrachovou sezónou. A aj keď mnohí nedajú dopustiť na čerstvý hrášok ako sladkastú pochúťku, využiť ho môžeme aj v kuchyni. A to nielen ako prílohu k mäsu, ale aj základ výbornej krémovej polievky.
Navyše, hrach je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, vitamínov a iných výživných látok. A ani z neho tak ľahko nepriberiete, keďže neobsahuje takmer žiadne kalórie.
Hrachovú polievku, z nasledovného fotoreceptu nemusíte takmer vôbec dochucovať, opiera sa totiž o výraznú chuť sviežeho hrášku. V prípade, že vám však nestačí, odporúčame pridať trochu pretlačeného cesnaku či nastrúhaný syr.
Potrebujeme:
- 650 g zeleného hrášku
- 2 zemiaky
- 20 g masla
- 600 ml vody
- sladkú smotanu
- soľ
- petržlenovú vňať alebo nasekanú mätu podľa chuti
Na dochutenie na tanieri:
- strúčik cesnaku
- parmezán
- opečené kúsky chlebíka
Mohlo by vás zaujímať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Postup:
![]() |
Očistené zemiaky pokrájame a osolíme ich. |
![]() |
Do hrnca nalejeme vodu, do ktorej vložíme nakrájané zemiaky a hrášok. |
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky |
|
![]() |
Keď začne voda vrieť, dosolíme a pridáme petržlenovú vňať alebo mätové lístky. Pod pokrievkou varíme 10 minút a po ubehnutí rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme sladkú smotanu a necháme ešte chvíľu variť. |
![]() |
Môžeme podávať, dobrú chuť. |
Máte radi hrášok? Aké jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na