Pak choi je čínska kapusta, plná vitamínov a antioxidantov. Obľúbená je hlavne v ázijskej kuchyni, no ani európsky kuchár nad touto zeleninou neohrnie nos. Pak choi sa hodí do mäsitých aj vegetariánskych pokrmov. Kapustu môžete variť, dusiť, piecť alebo len tak nakrájať do šalátu.
Vychutnajte si pak choi v našom recepte na slaný ryžový koláč. Chutí dobre teplý aj studený. Navyše zužitkujete, čo máte práve v chladničke a príprava ukrojí z vášho dňa sotva hodinku.
Potrebujeme
- 300 g guľatej ryže
- 1 cibuľu
- 2 veľké mrkvy
- 2 ks pak choi
- 3 vajcia
- 250 g údenej goudy alebo iného syru
- 1 malú cuketu (nemusí byť)
- olej
- sójovú omáčku
- čerstvú alebo sušenú vňať koriandra
- kurkumu
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup
Ryžu uvaríme tak, ako sme zvyknutí. Kým sa dusí, urobíme zeleninový základ. Na oleji speníme cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu, kurkumu a korenie podľa chuti a pár minút restujeme.
Pak choi rozoberieme na hlúby, dobre umyjeme a odrežeme listy. Listy ale nevyhadzujeme, do hrnca pôjdu nakoniec. Pevnú časť nakrájame na slíže, pridáme mrkvu, dochutíme sójovkou a krátko podusíme. Nakoniec zeleninu premiešame s nasekanými listami a podľa potreby dosolíme.
V miske rozmiešame žĺtky a koriander, z bielkov ušľaháme sneh a syr nahrubo postrúhame.
A teraz ideme všetko spojiť. K ryži pridáme zeleninu, vaječnú zmes a syr – trochu syru odložíme bokom. Zmes premiešame a nakoniec zľahka zapracujeme sneh.
Zmes preložíme na vymastený plech a pečieme v rúre, vyhriatej na 200 °C. Zhruba po 20 minútach nákyp vyberieme, vrch potrúsime zvyšným syrom, ozdobíme kolieskami cukety a pečieme ešte 10 minút. Dobrú chuť!
Zdieľať na