FOTORECEPT Slovenská klasika nad zlato: Dožičte si pravé bryndzové halušky

Bryndzové halušky

plnielanu.sk/Ľudmila

Bryndzové halušky pozná snáď každý Slovák. Napriek tomu, že zemiaky pochádzajú z Ameriky a k bryndzi sa hlásia viaceré krajiny, my si tieto dobroty nedáme. Bryndzové halušky dávame ochutnávať zahraničným návštevám, ale často spestria aj náš každodenný stôl. Ak ste ich doma ešte nepripravovali, alebo ste už recept pozabudli, pripomenieme vám, ako na to. Nezabudnite, že pravá ovčia bryndza je tiež skvelým zdrojom probiotických kultúr a jej konzumáciou nepotešíte len svoj jazýček, ale aj črevá. Ideálna je samozrejme nepasterizovaná verzia.

 

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov (približne 6 až 8 kusov)
  • 300 g múky
  • 1 vajce
  • 125 g bryndze
  • 50 g údenej slaniny
  • soľ

 

Postup:

Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno.


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Pridáme k nim vajíčko, soľ podľa chuti a trochu múky.

   

Poriadne miešame až kým sa nám nevytvorí hustejšie cesto. Múku pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme správnu konzistenciu. Príliš riedke, ale aj príliš husté cesto by mohlo skončiť ako pohroma.


Mohlo by vás zaujať: Ušetriť na jedle môžete aj vy: Inšpirujte sa týmito tipmi


Konzistenciu môžeme otestovať aj priamo na haluškovníku. Dáme naň približne lyžicu cesta a ak sa halušky vo vode nerozpadávajú, ale zároveň sa nemusíme s cestom príliš namáhať, môžeme pokračovať. Ak nie, pridáme viac múky či postrúhaných zemiakov podľa potreby.

   
Halušky varíme približne 10 až 15 minút, kým sa neprevaria a nevyplávajú na povrch.

Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Medzitým si opražíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku.
   
Hotové halušky scedíme, pridáme bryndzu, osmaženú slaninku, prípadne soľ a dôkladne premiešame.

Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Dobrú chuť!


Máte radi halušky s bryndzou? Akú receptúru na ich prípravu používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame