FOTORECEPT Spomienka na časy minulé: „Družinová“ paradajková polievka vás zahreje

Paradajková polievka

plnielanu.sk/Ľudmila

Hovorí sa, že existujú len dva typy ľudí. Tí, ktorí paradajkovú polievku priam zbožňujú a tí, ktorí ju nenávidia. Ak patríte k tej prvej skupine, určite si nenechajte ujsť tento recept. Skúšali sme ich viacero a tento nám jednoznačne vyšiel ako najlepší. Bonusom navyše je, že tepelne spracované látky uvoľňujú lykopén, ktorý znižuje pravdepodobnosť nádorových ochorení – napríklad rakoviny prostaty či prsníkov.

Potrebujeme:

  • 60 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • studenú i horúcu vodu
  • soľ
  • bazalku
  • oregano
  • cukor
  • syr
  • ďalšie koreniny podľa chuti – čierne korenie, bobkový list…

Množstvo jednotlivých surovín je na porcie pre piatich ľudí, no môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ak plánujete variť len pre dvoch, postačí vám aj malá konzerva pretlaku. Podobne treba ubrať aj zo zvyšných ingrediencií.


Mohlo by vás zaujímať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Postup:

Maslo rozpustíme v hrnci, pridáme múku a pripravíme si zápražku.

   

Do zápražky vlejeme trochu studenej vody a poriadne miešame, kým nevznikne hustá jemná kaša.


FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Do tejto zmesi pridáme pretlak a znova dôkladne miešame, aby neprihorela.

   

Postupne prilievame horúcu vodu, podľa toho, akú hustú chceme polievku mať. Ak obľubujete skôr redšiu, tak vodou nešetrite.


Mohlo by vás zaujímať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Keď už sme spokojní s konzistenciou, pridáme soľ a koreniny podľa chuti. Okrem bazalky a oregana môžeme polievku vylepšiť aj bobkovým listom, sušeným cesnakom, chilli i čiernym korením – každý podľa chuti.

   

Na koniec nesmieme zabudnúť na lyžicu cukru, ktorá polievke dodá tú správnu príchuť.


Mohlo by vás zaujímať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?


Takto pripravenú polievku nechajte na 15 až 20 minút variť na miernom ohni za občasného premiešania, aby neprihorelo dno. Pozor treba dávať najmä ak varíte hustejšiu verziu.

   

Hotovú polievku posypeme postrúhaným syrom podľa chuti, prípadne bylinkami. Želáme dobrú chuť.


Máte radi paradajkovú polievku? Akými spôsobmi si ju pripravujete vy? Napíšte v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close