Batáty sú sladké, výdatné zemiaky, ktoré sa v kuchyni dajú využiť na rôzne spôsoby a svojou sladkastou chuťou dokážu príjemne oživiť vaše pokrmy. Rovnako ako klasické zemiaky, dajú sa variť aj piecť. V dnešnom recepte sa bude jednať o pečené batáty, ktoré môžete servírovať napríklad ako predjedlo. Kombinácia sladkých zemiakov s brusnicami a praženými orechami dodá jedlu výnimočnú chuť, prebudí vaše chuťové poháriky a poriadne vás nakopne energiou.
Potrebujeme:
- 1 ks veľký sladký zemiak
- 100 g mozarelly
- 50 g vlašských orechov
- 2 PL citrónovej šťavy
- 90 g cukru
- 30 g šálky sušených brusníc
- ½ PL sladkej papriky
- 1 PL morskej soli
- 2 PL olivového oleja
- kôru z 1 citróna
Postup:
![]() |
Zemiak si nakrájame na koliečka, ktoré následne obalíme zmesou pripravenou zo sladkej papriky, soli a olivového oleja. |
Mohlo by vás zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak |
|
![]() |
Umiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre z každej strany 8 minút na 200°C. |
![]() |
Kým sa nám budú zemiaky piecť, skaramelizujeme si orechy. Na panvicu dáme rozohriať polovicu cukru, a keď sa nám bude roztekať pridáme ďalšiu polovicu a následne citrónovú šťavu. |
Mohlo by vás zaujať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake |
|
![]() |
Nakoniec pridáme orechy, miešame, kým nebudú obalené karamelom a necháme vychladnúť. |
![]() |
Na jednotlivé batáty dáme mozarellu, brusnice, orechy a posypeme nastrúhaným citrónom. |
Mohlo by vás zaujať: Tofu na rôzne spôsoby: Ideálne pokrmy aj počas horúcich dní |
|
![]() |
Dobrú chuť! |
Ako využívate v kuchyni sladké zemiaky vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na