FOTORECEPT Famózne syrové rožky s medvedím cesnakom: Slaná chuťovka k telke aj pre návštevu

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept

Syrové rožky s medvedím cesnakom sú slanou chuťovkou z neobyčajného cesta (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Kysnuté alebo linecké? Ak sa chytáte piecť slané pečivo a neviete ktorému cestu dať prednosť, vyskúšajte náš recept na syrové rožky s medvedím cesnakom. Nadýchané mäkké rožteky sa tvária ako kysnuté, no keď do nich zahryznete, prekvapia vás krehkosťou a jemnou maslovou chuťou. Slaná pochúťka ako ušitá na jarné večere.

Budeme potrebovať:

  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžičku cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • 3 lyžičky soli
  • semienka na posypanie

Mohlo by vás zaujať: Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu


Postup:

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Kvasnice s cukrom rozmiešame vo vlažnom mlieku, odložíme na teplé miesto a počkáme na kvások.

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Zatiaľ môžeme preosiať múku do väčšej misy. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky z vajíčok, nastrúhaný syr a nasekaný medvedí cesnak. Dochutíme soľou a zalejeme kváskom.

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Suroviny dôkladne vymiesime. Varechou by to išlo ťažko, takže vyhrnieme rukávy a cesto vypracujeme ručne. Cesto sa môže zdať príliš tuhé, no presne také má byť. Misu zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Vykysnuté cesto preložíme na dosku na vaľkanie a rozdelíme na 3 časti. Každú rozgúľame do tvaru pizze, prerežeme do kríža a potom ešte raz do tvaru X. Vznikne 8 trojuholníkov.


Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak 5-krát inak: Takto ho budete mať po ruke celý rok!


Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Trojuholníky postupne zavinieme do tvaru rožka tak, že chytíme hrubší koniec a zrolujeme smerom k špicu.

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Rožky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahanými bielkami. Vrch posypeme semienkami, aké máme doma. Napríklad makom, sezamom, ľanovými, či konopnými semienkami.

Syrové rožky s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

7. Pečieme v rúre, vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 až 15 minút. Keď rožky podrastú a majú zlatohnedý nádych, máme hotovo.



 

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame