Kysnuté alebo linecké? Ak sa chytáte piecť slané pečivo a neviete ktorému cestu dať prednosť, vyskúšajte náš recept na syrové rožky s medvedím cesnakom. Nadýchané mäkké rožteky sa tvária ako kysnuté, no keď do nich zahryznete, prekvapia vás krehkosťou a jemnou maslovou chuťou. Slaná pochúťka ako ušitá na jarné večere.
Budeme potrebovať:
- 20 g čerstvých kvasníc
- 50 ml mlieka
- 1 lyžičku cukru
- 500 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 200 g tvrdého syra
- 2 vajcia
- hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
- 3 lyžičky soli
- semienka na posypanie
Mohlo by vás zaujať: Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu
Postup:
1. Kvasnice s cukrom rozmiešame vo vlažnom mlieku, odložíme na teplé miesto a počkáme na kvások.
2. Zatiaľ môžeme preosiať múku do väčšej misy. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky z vajíčok, nastrúhaný syr a nasekaný medvedí cesnak. Dochutíme soľou a zalejeme kváskom.
3. Suroviny dôkladne vymiesime. Varechou by to išlo ťažko, takže vyhrnieme rukávy a cesto vypracujeme ručne. Cesto sa môže zdať príliš tuhé, no presne také má byť. Misu zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
4. Vykysnuté cesto preložíme na dosku na vaľkanie a rozdelíme na 3 časti. Každú rozgúľame do tvaru pizze, prerežeme do kríža a potom ešte raz do tvaru X. Vznikne 8 trojuholníkov.
Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak 5-krát inak: Takto ho budete mať po ruke celý rok!
5. Trojuholníky postupne zavinieme do tvaru rožka tak, že chytíme hrubší koniec a zrolujeme smerom k špicu.
6. Rožky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahanými bielkami. Vrch posypeme semienkami, aké máme doma. Napríklad makom, sezamom, ľanovými, či konopnými semienkami.
7. Pečieme v rúre, vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 až 15 minút. Keď rožky podrastú a majú zlatohnedý nádych, máme hotovo.
Zdieľať na
Zdieľaní