Zdravá strava fandí vegánskym receptom. Trendu sa prispôsobuje aj moderná gastronómia a pribúda stále viac receptov bez mäsa. Okrem nových, aj staré dobré klasiky, pretvorené na vegánsku verziu.
Napríklad také špagety bolognese alebo, ako hovoríme my, boloňské. Vyskúšali sme recept so sójovým mäsom a zeleninou. Ako mäsožrúti musíme skloniť hlavu a priznať, že slávna talianska špecialita má konkurenta.
Potrebujeme
- 100 g sójového granulátu
- 1 hrnček zeleninového vývaru
- 1 malú cuketu
- 1 cibuľu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 plechovku lúpaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 5 guľôčok nového korenia
- 3 lístky bobkového listu
- olivový olej
- čierne mleté korenie
- soľ
- čerstvú alebo sušenú bazalku
Postup
V prvom kroku si predpripravíme sójové mäso. Granulát vysypeme do misky, zalejeme horúcim vývarom a necháme stáť aspoň 10 minút.
Kým sója odpočíva, nachystáme si zeleninu. Cuketu pokrájame na kocky, cibuľu a cesnak posekáme nadrobno.
Cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, cesnak, nové korenie, bobkový list a pár minút restujeme. Zo sójového mäsa poriadne vyžmýkame tekutinu, pridáme k zeleninovému základu a ešte chvíľu pražíme.
Zmes zalejeme lúpanými paradajkami, pretlakom a ak treba, zriedime trochou vody. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút.
Omáčku na záver dochutíme korením, soľou a bazalkou. Bolognese podávame tradične s cestovinami. Avšak nemusíme sa báť prílohu vymeniť za ryžu, kuskus či bulgur.
Buon appetito!
Zdieľať na