Chutné medovníčky by na vianočnom stole určite nemali chýbať. Väčšina domácností, ktorá medovníky na Vianoce pečie už svoj overený a obľúbený recept má, no pokiaľ patríte k ľuďom, ktorý ešte stále hľadajú ten pravý recept, alebo chcete vyskúšať nejaký iný, skúste ten náš. Medovníky môžete piecť aj na poslednú chvíľu, keďže hneď po upečení ostanú mäkké a zrelé na zjedenie.
Potrebujeme:
Na medovníky:
- 800 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 3 stredne veľké vajíčka
- 2,5 PL perníkového korenia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 200 g medu
- 150 g masla
Na bielkovú polevu:
- 2 bielky
- cca 300 g práškového cukru
- 1 ČL potravinárskeho farbiva (pokiaľ chcete aj farebnú polevu)
Postup:
![]() |
V miske si vyšľaháme práškový cukor s vajíčkami. Pridáme perníkové korenie a sódu bikarbónu. |
Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi? |
|
![]() |
Na strednom plameni si dáme rozpustiť med s maslom. |
![]() |
Keď bude med a maslo rozpustené a spojené, pridáme ho do zmesi s vajíčkami. |
Mohlo by vás zaujímať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie? |
|
![]() |
Múku si preosejeme a pridáme do misy. |
![]() |
Cesto spracujeme, prikryjeme ho a necháme deň odležať v izbovej teplote. |
Mohlo by vás zaujímať: Krásna postava aj v novom roku? Podarí sa to aj vám – jednoducho a bez trpenia! |
|
![]() |
Na druhý deň si cesto vyvaľkáme a vykrajujeme. |
![]() |
Medovníky dáme do vyhriatej rúry (160°C) na cca 15 minút. |
Mohlo by vás zaujímať: Trendy dekorácie tohtoročných Vianoc: Vyzdobte si domov štýlovo! |
|
![]() |
Po upečení by mali byť mäkké a nadýchané. Medovníkov mi vyšlo na 5 plechov, no záleží od toho, aké hrubé a v akej veľkosti ich dáte piecť. |
![]() |
Pokiaľ chceme, aby vyzerali na vianočnom stole pekne, môžeme si ich aj vyzdobiť. Vyšľaháme si bielka a postupne do nich pridávame práškový cukor. |
Mohlo by vás zaujímať: Slanina! 9 chlapských super receptov, ktoré musíte skúsiť! |
|
![]() |
Pokiaľ chceme polevu farebnú, stačí pridať pár kvapiek farbiva. |
![]() |
Z tohto pomeru by mala vyjsť stredne hustá poleva, ktorou sa dá na medovníčky krásne kresliť. Pokiaľ sa vám bude zdať, že ste to s cukrom veľmi prepískli a je hustá, pridajte trochu bielka alebo naopak. |
Máte radi medovníky? Pripravujete si ich aj sami doma? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na
Zdieľaní