FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi

Foto: Michaela

Foto: Michaela

Dnes si pripravíme vynikajúce nadýchané pečivo, ktoré chutí ako od babičky. Najlepšie pagáče sú z  domácich oškvarkov, tak ak máte tú možnosť, použite ich radšej než tie z obchodu.  

Potrebujeme (20 ks): 

– 350 g hladkej múky
– 300 g oškvarkov
– 200 ml vlažného mlieka
– 42 g droždie
– trochu cukru
– 1 ČL celej rasce
– vajíčko
– soľ, korenie

Postup: 

Foto: Michaela
1. Pripravíme si kvások, zmiešaním 100 ml mlieka, cukru a  rozdrobeného droždia. Necháme vykysnúť. Do misky si dáme múku, zvyšné mlieko, soľ, korenie a  rascu. 
Foto: Michaela
2. Pridáme kvások a  vypracujeme hladké  a pevné cesto. 

Mohlo by vás zaujať: Chutné slané pečivo: Pagáčiky i rožteky sú jednoduché a chutia výborne


Foto: Michaela
3. Vyvaľkáme na hrubší plát. 
Foto: Michaela
4. Potrieme namletými škvarkami. 
Foto: Michaela
5. Preložíme cesto na trikrát tak, aby nám nevyšla plnka. Po 10 minútach cesto opatrne vyvaľkáme a  znovu preložíme. Opakujeme tento proces ešte raz,  skončíme tým, že vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske. Nie na tenko.

Mohlo by vás zaujať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové


Foto: Michaela
6. Vykrajujeme z  cesta krúžky  a dávame ich na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Foto: Michaela
7. Necháme ich na ňom poriadne vykysnúť (30-60 minút),  potom potrieme vajíčkom.
Foto: Michaela
8. Pečieme na 190 °C do zlatista.  

Aké pagáče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Michaela
Odporúčame