FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi

Foto: Michaela

Foto: Michaela

Dnes si pripravíme vynikajúce nadýchané pečivo, ktoré chutí ako od babičky. Najlepšie pagáče sú z  domácich oškvarkov, tak ak máte tú možnosť, použite ich radšej než tie z obchodu.  

Potrebujeme (20 ks): 

– 350 g hladkej múky
– 300 g oškvarkov
– 200 ml vlažného mlieka
– 42 g droždie
– trochu cukru
– 1 ČL celej rasce
– vajíčko
– soľ, korenie

Postup: 

Foto: Michaela
1. Pripravíme si kvások, zmiešaním 100 ml mlieka, cukru a  rozdrobeného droždia. Necháme vykysnúť. Do misky si dáme múku, zvyšné mlieko, soľ, korenie a  rascu. 
Foto: Michaela
2. Pridáme kvások a  vypracujeme hladké  a pevné cesto. 

Mohlo by vás zaujať: Chutné slané pečivo: Pagáčiky i rožteky sú jednoduché a chutia výborne


Foto: Michaela
3. Vyvaľkáme na hrubší plát. 
Foto: Michaela
4. Potrieme namletými škvarkami. 
Foto: Michaela
5. Preložíme cesto na trikrát tak, aby nám nevyšla plnka. Po 10 minútach cesto opatrne vyvaľkáme a  znovu preložíme. Opakujeme tento proces ešte raz,  skončíme tým, že vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske. Nie na tenko.

Mohlo by vás zaujať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové


Foto: Michaela
6. Vykrajujeme z  cesta krúžky  a dávame ich na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Foto: Michaela
7. Necháme ich na ňom poriadne vykysnúť (30-60 minút),  potom potrieme vajíčkom.
Foto: Michaela
8. Pečieme na 190 °C do zlatista.  

Aké pagáče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Michaela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close