Blíži sa jeseň a s ním aj sezóna jabĺk. Častokrát majú pestovatelia problém čo s toľkými jablkami. Na tento koláč môžete použiť pokojne aj mäkšie jablká, ktoré potrebujete spotrebovať. Je veľmi šťavnatý a pri pečení vám prevonia celú domácnosť.
Potrebujeme:
- 5 stredne veľkých jabĺk
- lístkové cesto
- 150 g masla
- 1 PL múky
- 1 PL kukuričného škrobu
- 100 g kryštálového cukru
- trochu škorice
- štipku muškatového orieška
- 1 ČL vanilkovej esencie
Postup:
Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. V hrnci roztopíme maslo, ktoré posypeme múkou, ktorou sa múka zahustí. | |
Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019 |
|
Pridáme biely alebo hnedý cukor. Za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať. | |
Pridáme trochu teplej vody, premiešame a vysypeme do zmesi jablká, ktoré poriadne premiešame. Pridáme esenciu, škrob, posypeme škoricou, muškátovým orieškom a chvíľu povaríme. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Skvelý víkendový zákusok: Skúste jablkovo-piškótový koláč s pudingom |
|
Na pomúčenej doske si rozvaľkáme cesto, z ktorého vyrežeme kruh a zvyšok cesta odložíme bokom. | |
Cesto vtlačíme do okrúhlej tortovej formy, popicháme vidličkou, aby sa pečením nevydulo. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy |
|
Na cesto poukladáme povarené jablká. | |
Zo zvyšného cesta nakrájame pásiky a poukladáme ich na jablká tak, aby nám vytvorili mriežku. | |
Cesto potrieme vajíčkom alebo rozpusteným maslom, znovu popicháme vidličkou a dáme piecť na 180°C. Keď bude cesto zlatisté, môžeme ho vybrať z rúry a nechať vychladnúť. |
Aké chutné jablkové zákusky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na