FOTORECEPT Voňavý a šťavnatý koláč: Z jabĺk a lístkového cesta je hotový raz-dva

Mriežkovaný jablkový koláč z lístkového cesta

plnielanu.sk

Blíži sa jeseň a s ním aj sezóna jabĺk. Častokrát majú pestovatelia problém čo s toľkými jablkami. Na tento koláč môžete použiť pokojne aj mäkšie jablká, ktoré potrebujete spotrebovať. Je veľmi šťavnatý a pri pečení vám prevonia celú domácnosť.

 

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • lístkové cesto
  • 150 g masla
  • 1 PL múky
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 100 g kryštálového cukru
  • trochu škorice
  • štipku muškatového orieška
  • 1 ČL vanilkovej esencie

Postup:

Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. V hrnci roztopíme maslo, ktoré posypeme múkou, ktorou sa múka zahustí.

Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019

Pridáme biely alebo hnedý cukor. Za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať.
Pridáme trochu teplej vody, premiešame a vysypeme do zmesi jablká, ktoré poriadne premiešame. Pridáme esenciu, škrob, posypeme škoricou, muškátovým orieškom a chvíľu povaríme.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Skvelý víkendový zákusok: Skúste jablkovo-piškótový koláč s pudingom

Na pomúčenej doske si rozvaľkáme cesto, z ktorého vyrežeme kruh a zvyšok cesta odložíme bokom.
Cesto vtlačíme do okrúhlej tortovej formy, popicháme vidličkou, aby sa pečením nevydulo.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy

Na cesto poukladáme povarené jablká.
Zo zvyšného cesta nakrájame pásiky a poukladáme ich na jablká tak, aby nám vytvorili mriežku.
Cesto potrieme vajíčkom alebo rozpusteným maslom, znovu popicháme vidličkou a dáme piecť na 180°C. Keď bude cesto zlatisté, môžeme ho vybrať z rúry a nechať vychladnúť.

Aké chutné jablkové zákusky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame