FOTORECEPT Vychutnajte si bryndzové pirohy: Národná pochúťka, ktorá stojí za to

Bryndzové pirohy

plnielanu.sk

Po haluškách sú pirohy druhé najčastejšie jedlo pripravované z bryndze. Nie je to recept, ktorý je pripravený za pár minút, no chuť tradičných pirohov stojí za ten čas strávený pri sporáku. Bryndzové pirohy sú jeden z typických receptov, ktorý nikdy nestratí na svojej atraktivite.

Bryndza je bohatá na vitamíny A, B, C, D, E či K a tiež na vápnik, fosfor, horčík a množstvo iných látok. Nepasterizovaná ovčia bryndza patrí k najbohatším zdrojom probiotických baktérií. Pôsobí tiež proti črevných ochoreniam a ochraňuje ich pred rakovinotvornými látkami. Zároveň chráni organizmus pred cholesterolom a jeho ukladaním na stenách ciev.

Potrebujeme (5-6 porcií):

  • 900 g zemiakov v šupke
  • 700 g polohrubej múky
  • 250 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • 2 PL masla
  • 3 dcl vlažnej vody
  • slaninu
  • cibuľu
  • pažítku
  • soľ, korenie

Postup:

      Zemiaky v šupke uvaríme do polomäkka.

Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!


Vychladnuté zemiaky postrúhame cez jemné strúhadlo, osolíme. 3 lyžice zemiakov odložíme zvlášť do misky.
   
K väčšej časti zemiakov pridáme bryndzu, maslo a korenie.

Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Plnku spracujeme a necháme odpočívať.
   
Do väčšej misky si nasypeme múku, pridáme vodu, vajíčka a odloženú časť zemiakov. Posolíme.

Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Zo zmesi spracujeme cesto. Necháme 15 minút odpočívať. Cesto musí byť pevné, nemôže sa trhať.
   
Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska. Po vykrojení naplníme plnkou a zavinieme buď špeciálnym nástrojom na pirohy alebo jednoducho zavinieme a kraje pritlačíme vidličkou.

Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú


Dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody pridáme 1 PL oleja a pirohy. Varíme 10 minút, respektíve dokiaľ nevyplávajú na povrch.
   
Nakoniec posypeme vypraženou slaninkou na cibuli a pažítkou. Pokiaľ to tak máte radi, môžete poliať kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Máte radi bryndzové pirohy? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoj recept v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame