FOTORECEPT Vychutnajte si bryndzové pirohy: Národná pochúťka, ktorá stojí za to

Bryndzové pirohy

plnielanu.sk

Po haluškách sú pirohy druhé najčastejšie jedlo pripravované z bryndze. Nie je to recept, ktorý je pripravený za pár minút, no chuť tradičných pirohov stojí za ten čas strávený pri sporáku. Bryndzové pirohy sú jeden z typických receptov, ktorý nikdy nestratí na svojej atraktivite.

Bryndza je bohatá na vitamíny A, B, C, D, E či K a tiež na vápnik, fosfor, horčík a množstvo iných látok. Nepasterizovaná ovčia bryndza patrí k najbohatším zdrojom probiotických baktérií. Pôsobí tiež proti črevných ochoreniam a ochraňuje ich pred rakovinotvornými látkami. Zároveň chráni organizmus pred cholesterolom a jeho ukladaním na stenách ciev.

Potrebujeme (5-6 porcií):

  • 900 g zemiakov v šupke
  • 700 g polohrubej múky
  • 250 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • 2 PL masla
  • 3 dcl vlažnej vody
  • slaninu
  • cibuľu
  • pažítku
  • soľ, korenie

Postup:

      Zemiaky v šupke uvaríme do polomäkka.

Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!


Vychladnuté zemiaky postrúhame cez jemné strúhadlo, osolíme. 3 lyžice zemiakov odložíme zvlášť do misky.
   
K väčšej časti zemiakov pridáme bryndzu, maslo a korenie.

Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Plnku spracujeme a necháme odpočívať.
   
Do väčšej misky si nasypeme múku, pridáme vodu, vajíčka a odloženú časť zemiakov. Posolíme.

Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Zo zmesi spracujeme cesto. Necháme 15 minút odpočívať. Cesto musí byť pevné, nemôže sa trhať.
   
Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska. Po vykrojení naplníme plnkou a zavinieme buď špeciálnym nástrojom na pirohy alebo jednoducho zavinieme a kraje pritlačíme vidličkou.

Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú


Dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody pridáme 1 PL oleja a pirohy. Varíme 10 minút, respektíve dokiaľ nevyplávajú na povrch.
   
Nakoniec posypeme vypraženou slaninkou na cibuli a pažítkou. Pokiaľ to tak máte radi, môžete poliať kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Máte radi bryndzové pirohy? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoj recept v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close