Po haluškách sú pirohy druhé najčastejšie jedlo pripravované z bryndze. Nie je to recept, ktorý je pripravený za pár minút, no chuť tradičných pirohov stojí za ten čas strávený pri sporáku. Bryndzové pirohy sú jeden z typických receptov, ktorý nikdy nestratí na svojej atraktivite.
Bryndza je bohatá na vitamíny A, B, C, D, E či K a tiež na vápnik, fosfor, horčík a množstvo iných látok. Nepasterizovaná ovčia bryndza patrí k najbohatším zdrojom probiotických baktérií. Pôsobí tiež proti črevných ochoreniam a ochraňuje ich pred rakovinotvornými látkami. Zároveň chráni organizmus pred cholesterolom a jeho ukladaním na stenách ciev.
Potrebujeme (5-6 porcií):
- 900 g zemiakov v šupke
- 700 g polohrubej múky
- 250 g bryndze
- 2 vajíčka
- 2 PL masla
- 3 dcl vlažnej vody
- slaninu
- cibuľu
- pažítku
- soľ, korenie
Postup:
![]() |
Zemiaky v šupke uvaríme do polomäkka. |
Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy! |
|
![]() |
Vychladnuté zemiaky postrúhame cez jemné strúhadlo, osolíme. 3 lyžice zemiakov odložíme zvlášť do misky. |
![]() |
K väčšej časti zemiakov pridáme bryndzu, maslo a korenie. |
Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti |
|
![]() |
Plnku spracujeme a necháme odpočívať. |
![]() |
Do väčšej misky si nasypeme múku, pridáme vodu, vajíčka a odloženú časť zemiakov. Posolíme. |
Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi? |
|
![]() |
Zo zmesi spracujeme cesto. Necháme 15 minút odpočívať. Cesto musí byť pevné, nemôže sa trhať. |
![]() |
Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme z neho kolieska. Po vykrojení naplníme plnkou a zavinieme buď špeciálnym nástrojom na pirohy alebo jednoducho zavinieme a kraje pritlačíme vidličkou. |
Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú |
|
![]() |
Dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody pridáme 1 PL oleja a pirohy. Varíme 10 minút, respektíve dokiaľ nevyplávajú na povrch. |
![]() |
Nakoniec posypeme vypraženou slaninkou na cibuli a pažítkou. Pokiaľ to tak máte radi, môžete poliať kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. |
Máte radi bryndzové pirohy? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoj recept v diskusii pod článkom.
Zdieľať na