FOTORECEPT Vynikajúce zemiakové pagáčiky: Ak čakáte návštevu, rovno urobte dvojitú dávku!

Foto: plnielanu/Lucka

Zemiakové pagáčiky zachutia všetkým (Zdroj: plnielanu/Lucka)

Hľadáte nový recept na slanú dobrotu, ktorou pohostíte rodinu alebo očakávanú návštevu? Nasledujúce pagáčiky sa u nás robia v bežný deň z jednej dávky, no na rodinné oslavy, posedenia a väčšie sviatky v roku rovno z dvojitej. Zo základnej dávky vyjde približne 60 kúskov, ktoré si môžete naplniť plnkami podľa svojej chuti.

Budeme potrebovať:

Na cesto:

– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 1 dcl oleja
– 3 väčšie uvarené zemiaky
– 2 čajové lyžičky soli
– 1 droždie (kocka 42 g)
– 2 dcl mlieka
– 1 čajovú lyžičku cukru
– na potretie 1 vajce a na posypanie sezamové semienka alebo rascu

Na plnky:

– 8 trojuholníkov taveného syra
– 2 väčšie uvarené zemiaky
– 3 strúčiky cesnaku
– pár plátkov šunky
– 250-300 ml majonézy


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi


Postup:

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

1. Deň vopred si uvaríme 5 väčších zemiakov. Do vlažného mlieka s cukrom pridáme droždie a kvások necháme pár minút pracovať. Tri zemiaky nastrúhame najemno, premiešame s vajíčkom, soľou, olejom a hladkou múkou. Do základu vlejeme pripravený kvások. Cesto spracujeme a dáme odpočívať na teplé miesto aspoň na 40 minút.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

2. Cesto spracujeme na pomúčenej doske tak, aby sa nelepilo a dalo sa rozvaľkať.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

3. Rozvaľkáme ho na kruh s priemerom približne 35 – 40 cm. Cesto by malo zostať hrubé do 1 cm.


Mohlo by vás zaujať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové


Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

4. Menším vykrajovátkom (priemer asi 4 cm) vykrajujeme pagáčiky, ktoré rovno ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedenej dávky sa u nás zvyčajne pečú dva plechy (36 a 30 kúskov).

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

5. Pripravené pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti buď sezamom, alebo rascou. Vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečú sa do zlatista približne pol hodinu (záleží od rúry).

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

6. Medzitým si urobíme plnku. Môže byť celá cesnaková, no chutiam a predstavivosti sa medze nekladú. Základom je nastrúhať najemno 2 zvyšné uvarené zemiaky, zmiešať ich s 8 trojuholníkovými syrmi a majonézou.

Vzniknutú plnku som potom rozdelila do dvoch misiek – do jednej som pridala popučený cesnak, do druhej nadrobno nakrájanú šunku. Smelo môžete vyskúšať aj pažítku, obľúbené bylinky, alebo kúsky slaninky.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

7. Takto vyzerajú priamo po upečení.


Mohlo by vás zaujať: Chutné slané pečivo: Pagáčiky i rožteky sú jednoduché a chutia výborne


Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

8. Necháme ich mierne vychladnúť a nožom na pečivo ich opatrne narežeme.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

9. Dovnútra dáme menšiu lyžičku plnky a zatvoríme.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

10. Vydržia dlho mäkké a môžete si byť istí, že budú chutiť malým aj veľkým.


Radi pečiete dobroty? Skúste kváskovanie podľa overených receptov z tejto knihy!





Zdroj: Lucka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close