FOTORECEPT Vynikajúce zemiakové pagáčiky: Ak čakáte návštevu, rovno urobte dvojitú dávku!

Foto: plnielanu/Lucka

Zemiakové pagáčiky zachutia všetkým (Zdroj: plnielanu/Lucka)

Hľadáte nový recept na slanú dobrotu, ktorou pohostíte rodinu alebo očakávanú návštevu? Nasledujúce pagáčiky sa u nás robia v bežný deň z jednej dávky, no na rodinné oslavy, posedenia a väčšie sviatky v roku rovno z dvojitej. Zo základnej dávky vyjde približne 60 kúskov, ktoré si môžete naplniť plnkami podľa svojej chuti.

Budeme potrebovať:

Na cesto:

– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 1 dcl oleja
– 3 väčšie uvarené zemiaky
– 2 čajové lyžičky soli
– 1 droždie (kocka 42 g)
– 2 dcl mlieka
– 1 čajovú lyžičku cukru
– na potretie 1 vajce a na posypanie sezamové semienka alebo rascu

Na plnky:

– 8 trojuholníkov taveného syra
– 2 väčšie uvarené zemiaky
– 3 strúčiky cesnaku
– pár plátkov šunky
– 250-300 ml majonézy


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi


Postup:

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

1. Deň vopred si uvaríme 5 väčších zemiakov. Do vlažného mlieka s cukrom pridáme droždie a kvások necháme pár minút pracovať. Tri zemiaky nastrúhame najemno, premiešame s vajíčkom, soľou, olejom a hladkou múkou. Do základu vlejeme pripravený kvások. Cesto spracujeme a dáme odpočívať na teplé miesto aspoň na 40 minút.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

2. Cesto spracujeme na pomúčenej doske tak, aby sa nelepilo a dalo sa rozvaľkať.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

3. Rozvaľkáme ho na kruh s priemerom približne 35 – 40 cm. Cesto by malo zostať hrubé do 1 cm.


Mohlo by vás zaujať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové


Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

4. Menším vykrajovátkom (priemer asi 4 cm) vykrajujeme pagáčiky, ktoré rovno ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedenej dávky sa u nás zvyčajne pečú dva plechy (36 a 30 kúskov).

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

5. Pripravené pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti buď sezamom, alebo rascou. Vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečú sa do zlatista približne pol hodinu (záleží od rúry).

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

6. Medzitým si urobíme plnku. Môže byť celá cesnaková, no chutiam a predstavivosti sa medze nekladú. Základom je nastrúhať najemno 2 zvyšné uvarené zemiaky, zmiešať ich s 8 trojuholníkovými syrmi a majonézou.

Vzniknutú plnku som potom rozdelila do dvoch misiek – do jednej som pridala popučený cesnak, do druhej nadrobno nakrájanú šunku. Smelo môžete vyskúšať aj pažítku, obľúbené bylinky, alebo kúsky slaninky.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

7. Takto vyzerajú priamo po upečení.


Mohlo by vás zaujať: Chutné slané pečivo: Pagáčiky i rožteky sú jednoduché a chutia výborne


Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

8. Necháme ich mierne vychladnúť a nožom na pečivo ich opatrne narežeme.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

9. Dovnútra dáme menšiu lyžičku plnky a zatvoríme.

Foto: plnielanu/Lucka
Foto: plnielanu/Lucka

10. Vydržia dlho mäkké a môžete si byť istí, že budú chutiť malým aj veľkým.


Radi pečiete dobroty? Skúste kváskovanie podľa overených receptov z tejto knihy!





Zdroj: Lucka
Odporúčame