FOTORECEPT Vyskúšajte makovú tortu bez múky: Chutí tak dobre, ako vyzerá

Maková torta bez múky

plnielanu.sk/Simona

Výborná a chutná torta sa dá upiecť aj bez použitia múky a množstva rôznych ingrediencií. Táto sýta maková pochúťka je toho dôkazom. Okrem toho, že skvele vyzerá vás očarí aj svojou chuťou.

Mak je výborný na potlačeniu horúčky či zápalu, je zdrojom omega 3 mastných kyselín, Zároveň obsahuje až 12-krát viac vápnika ako mlieko, je bohatý na bielkoviny, vlákniny, draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, zinok a množstvo vitamínov ako E, C a B.

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 250 g mletého maku
  • 120 g masla
  • 110 g hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • kypriaci prášok
  • štipku soli

Na plnku:

  • 1 – 2 zrelé avokáda
  • 2 veľké banány
  • mrazené alebo čerstvé maliny
  • kakao
  • sladidlo

Na polevu:

  • 50 g horkej čokolády
  • maslo alebo olej
  • dve polievkové lyžice šťavy z pomaranča

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Trasená torta: Výborný a jednoduchý dezert nielen na sviatky


Postup:

Najskôr si vymastíme tortovú formu (21 cm) maslom. Nemusíte posýpať múkou ani krupicou. Mak je sám od seba mastný, preto cesto neprihorí.
   
Vo väčšej mise zmiešame mak s kypriacim práškom.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády


V hrnci na miernom plameni rozpustíme najskôr maslo a až potom pridáme všetok hnedý cukor. Miešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Pre zaujímavú chuť, zamiešajte do zmesi štipku soli a nechajte vychladnúť. Zatiaľ čo zmes chladne, vyšľahajte tuhú penu zo štyroch vajíčok. Žĺtka budete o chvíľu potrebovať.
   
Keď už karamel trocha vychladne, do prichystaného maku môžete postupne pridávať bielka, rozpustené maslo s cukrom a nakoniec žĺtka.

Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše


Zmes poriadne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili, vylejte do formy a dajte piecť do predhriatej rúry na 180°C. Po 20 minútach tortu skontrolujte. Využite starý dobrý trik so špáradlom – ak sa na jeho povrchu cesto prichytí, ešte nie je hotové. Väčšinou ho treba piecť ďalších 10 minút.
   
Po upečení bude korpus vyzerať ako kakaový. Predtým, ako sa pustíte do pripravovania plnky, ho nechajte úplne vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Sacherova torta: Pripravte si viedenskú lahôdku priamo vo vašej kuchyni


Plnku pripravíte veľmi jednoducho. Rozmixujete dohladka banány a avokáda tak, aby nezostali žiadne hrudky. Nezabudnite pridať kakao a sladidlo podľa chuti. Ak sú banány prezreté, nebude treba sladiť. Prekrojte korpus na dve časti.
   
Na spodnú časť môžete natrieť tenkú vrstvu malinového lekváru. Potom na plnku naukladáte maliny a prikryjete druhou časťou korpusu.

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si chuťové poháriky: Aj torta môže byť umelecké dielo


Torta je výborná aj bez polevy, no tá jej dodá šťavnatejšiu chuť. Šťava z pomaranča sa zase postará o nezabudnuteľný labužnícky pôžitok.
   
Polevu je možné pripraviť viacerými spôsobmi. Buď čokoládu rozpustíte nad parou alebo na rozpustenom masle. Nezabudnite primiešať šťavu z pomaranča, podľa fantázie ozdobiť tortu a nechať zatvrdnúť.

Aké chutné torty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Simona, Plnielanu.sk, Simona

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close