Hranolky častokrát patria medzi obľúbené nezdravé jedlá, ktoré si z času na čas mnohí nevedia odpustiť. Sú rýchle, preto sa niekedy uchýlime k tomu, aby sme ich pripravili na obed či len tak na večerné zobkanie. No oveľa lepšou a zdravšou verziou môžu byť pre vás hranolky zo zeleniny. A to konkrétne z mrkvy a petržlenu. Môžete ich pripraviť tiež len ako chuťovku alebo ako výbornú a zdravú prílohu k hlavnému jedlu.
Potrebujeme:
- 3 ks mrkvy
- 3 ks petržlenu
- 1 PL soli
- 2 PL sušeného cesnaku
- 2 PL petržlenovej vňate
- 1 PL štvorfarebného korenia
- ½ šálky nastrúhaného parmezánu
Na dresing:
- 4 PL gréckeho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL cesnakovej soli
- 1 ČL korenia
- 1 ČL bazalkového pesta
Postup:
|
Mrkvy a petržlen si očistíme. |
Mohlo by vás zaujímať: Petržlenové chipsy, pesto či nátierka: Vyskúšajte a určite neoľutujete! |
|
|
Nakrájame ich na hranolky. |
|
Dáme ich do misky, kde ich osolíme a okoreníme. |
Mohlo by vás zaujímať: Údajne nezdravé zemiakové hranolčeky: Čo na ne hovorí lekár? |
|
|
Do misky nasypeme nastrúhaný parmezán a zalejeme olivovým olejom. Poriadne hranolky premiešame. |
|
Nakoniec pridáme sušený cesnak, petržlenovú vňať a znovu premiešame. |
Mohlo by vás zaujímať: Hranolky milujú ľudia na celom svete: Kto ich vymyslel a ako z nich nepribrať? |
|
|
Petržlen a mrkvu rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
|
Dáme zapiecť do rúry na 200°C (15-20 minút). |
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky |
|
|
K hranolkám si urobíme dressing zmiešaním jogurtu, citrónovej šťavy, soli, korenia a bazalkového pesta. |
Máte radi hranolky? Na aké spôsoby si ich doma pripravujete? Podeľte sa o svoj recept s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na