Všetci vieme, že medvedí cesnak je najlepší čerstvý. Nedá sa ale dlho skladovať a sezóna je príliš krátka aby sme sa ho dostatočne nasýtili. Ak hľadáte spôsob, ako si dopriať medvedí cesnak počas celého roka, inšpirujte sa receptom na neobyčajnú zelenú soľ. Túto sezónu je v kurze!
Budeme potrebovať:
- čerstvý medvedí cesnak
- 1 kg hrubozrnnej morskej soli
Mohlo by vás zaujať: Nazbierajte si medvedí cesnak: Poteší vaše zdravie aj chuťové poháriky
Postup:
1. Listy medvedieho cesnaku opláchneme, vysušíme a odstránime stonky. Použijeme také množstvo, aké uznáme za vhodné. V zásade platí, čím viac medvedieho cesnaku, tým výraznejšia chuť. Medvedí cesnak nasekáme, dáme do mixéra a pridáme hrnček soli. Všetko dobre vymixujeme až vznikne krásna zelená pasta.
2. Pastu spojíme v mise so zvyšnou soľou. Zmes poriadne premiešame aby každučké zrnko nasiaklo chuť medvedieho cesnaku.
Mohlo by vás zaujať: Jarná pochúťka menom medvedí cesnak už rastie: Kde ho nájdete a čo si z neho pripravíte?
3. Rúru nastavíme na 60 °C a zapneme ventilátor. Zelenú masu v tenkej vrstve rozhrnieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pomaly sušíme v rúre zhruba 3 hodiny. Soľ môžeme občas premiešať.
4. Vysušenú soľ necháme vychladnúť a prípadné hrudky rozdrobíme prstami. Už len nasypeme do vzduchotesnej sklenenej nádoby. Soľ z medvedieho cesnaku smelo používame pri varení, pečení aj v studenej kuchyni.
Zdieľať na