FOTORECEPT: Zemiakovo-zelerová polievka so sušenými paradajkami a bazalkou

Zemiakovo-zelerová polievka so sušenými paradajkami a bazalkou

plnielanu.sk/Michaela

Zemiaková polievka patrila kedysi medzi tradičné jedlá našej kuchyne. S prílevom rôznych nových potravín sa čiastočne vytrácala, no dnes opäť zažíva akúsi „renesanciu“ medzi kuchármi. V našom recepte je obohatená o zeler, ktorý ju zjemní a zároveň jej dodá výraznejšiu chuť. Podáva sa so sušenými paradajkami v oleji a bazalkou, čo naznačuje, že nejde o tradičný domáci recept. Napriek tomu, ak ju raz vyskúšate, zaiste sa stane stálicou na vašom stole.

 

 

 

Potrebujeme:

  • červenú cibuľku
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 750 g zemiakov
  • 250 g + 150 g zeleru
  • 1 PL cukru
  • 30 g masla
  • olivový olej
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • bazalkové listy
  • sušené paradajky
  • korenie, soľ

Postup:

Cibuľu aj šalotky si nakrájame.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zemiaková krémová polievka: Vyskúšajte ju aspoň raz, neoľutujete


Na olivovom oleji si opražíme do zlatista cibuľku, ktorú predtým osolíme.
   
250 g zeleru a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pórovo-zemiaková polievka: Jej lahodná chuť vás očarí


Cukor skaramelizujeme, primiešame do neho maslo, pridáme trochu oleja a na ňom opražíme zeler a zemiaky.
   
Zalejeme vývarom, pridáme cibuľu a šalotky a privedieme do varu.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Krémová a lahodná: Polievka zo sladkých zemiakov zachutí aj vám


Keď budú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme a dochutíme.
   
Bazalku si umyjeme, sušené paradajky nakrájame a podávame s polievkou.

Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Výbornou prílohou k polievke sú zelerové chipsy, ktoré si môžete opražiť so zvyšného zeleru.

Na aké ďalšie spôsoby si zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela
Odporúčame