FOTORECEPT: Zemiakovo-zelerová polievka so sušenými paradajkami a bazalkou

Zemiakovo-zelerová polievka so sušenými paradajkami a bazalkou

plnielanu.sk/Michaela

Zemiaková polievka patrila kedysi medzi tradičné jedlá našej kuchyne. S prílevom rôznych nových potravín sa čiastočne vytrácala, no dnes opäť zažíva akúsi „renesanciu“ medzi kuchármi. V našom recepte je obohatená o zeler, ktorý ju zjemní a zároveň jej dodá výraznejšiu chuť. Podáva sa so sušenými paradajkami v oleji a bazalkou, čo naznačuje, že nejde o tradičný domáci recept. Napriek tomu, ak ju raz vyskúšate, zaiste sa stane stálicou na vašom stole.

 

 

 

Potrebujeme:

  • červenú cibuľku
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 750 g zemiakov
  • 250 g + 150 g zeleru
  • 1 PL cukru
  • 30 g masla
  • olivový olej
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • bazalkové listy
  • sušené paradajky
  • korenie, soľ

Postup:

Cibuľu aj šalotky si nakrájame.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zemiaková krémová polievka: Vyskúšajte ju aspoň raz, neoľutujete


Na olivovom oleji si opražíme do zlatista cibuľku, ktorú predtým osolíme.
   
250 g zeleru a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pórovo-zemiaková polievka: Jej lahodná chuť vás očarí


Cukor skaramelizujeme, primiešame do neho maslo, pridáme trochu oleja a na ňom opražíme zeler a zemiaky.
   
Zalejeme vývarom, pridáme cibuľu a šalotky a privedieme do varu.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Krémová a lahodná: Polievka zo sladkých zemiakov zachutí aj vám


Keď budú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme a dochutíme.
   
Bazalku si umyjeme, sušené paradajky nakrájame a podávame s polievkou.

Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Výbornou prílohou k polievke sú zelerové chipsy, ktoré si môžete opražiť so zvyšného zeleru.

Na aké ďalšie spôsoby si zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela, plnielanu.sk/Michaela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close