Zemiaková polievka patrila kedysi medzi tradičné jedlá našej kuchyne. S prílevom rôznych nových potravín sa čiastočne vytrácala, no dnes opäť zažíva akúsi „renesanciu“ medzi kuchármi. V našom recepte je obohatená o zeler, ktorý ju zjemní a zároveň jej dodá výraznejšiu chuť. Podáva sa so sušenými paradajkami v oleji a bazalkou, čo naznačuje, že nejde o tradičný domáci recept. Napriek tomu, ak ju raz vyskúšate, zaiste sa stane stálicou na vašom stole.
Potrebujeme:
- červenú cibuľku
- 2 stredne veľké šalotky
- 750 g zemiakov
- 250 g + 150 g zeleru
- 1 PL cukru
- 30 g masla
- olivový olej
- 1,2 l zeleninového vývaru
- bazalkové listy
- sušené paradajky
- korenie, soľ
Postup:
![]() |
Cibuľu aj šalotky si nakrájame. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zemiaková krémová polievka: Vyskúšajte ju aspoň raz, neoľutujete |
|
![]() |
Na olivovom oleji si opražíme do zlatista cibuľku, ktorú predtým osolíme. |
![]() |
250 g zeleru a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pórovo-zemiaková polievka: Jej lahodná chuť vás očarí |
|
![]() |
Cukor skaramelizujeme, primiešame do neho maslo, pridáme trochu oleja a na ňom opražíme zeler a zemiaky. |
![]() |
Zalejeme vývarom, pridáme cibuľu a šalotky a privedieme do varu. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Krémová a lahodná: Polievka zo sladkých zemiakov zachutí aj vám |
|
![]() |
Keď budú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme a dochutíme. |
![]() |
Bazalku si umyjeme, sušené paradajky nakrájame a podávame s polievkou. |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
![]() |
Výbornou prílohou k polievke sú zelerové chipsy, ktoré si môžete opražiť so zvyšného zeleru. |
Na aké ďalšie spôsoby si zemiakovú polievku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na