FOTORECEPT Zemiaky nemusia nudiť: Zapečené sú skvelou prílohou i hlavným chodom

Plnené pečené zemiaky

plnielanu.sk

Hoci na upečenie takýchto zemiakov treba viac času, výhodou je, že sa pri ich príprave nenarobíte. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok famózny. Potrebných je minimum ingrediencií a zemiaky môžete pripraviť k hocijakému jedlu, alebo ich konzumovať iba so šalátom.

Navyše, zemiaky sú pre náš organizmus veľmi priaznivé. Pre vysoký obsah sacharidov sú energeticky bohaté. Vláknina, ktorú spolu s nimi telu dodáte, pozitívne vplýva na trávenie. Hladina draslíka, sodíka a horčíka pomáha udržiavať krvný tlak v norme a zamedzuje tak srdcovo-cievnym ochoreniam. Pre cievy je dôležitý aj vitamín B6, ktorý zabraňuje hromadeniu homocysteínu. Toto spôsobuje poškodenie ciev a srdcové ťažkosti.

Potrebujeme:

  • 5 menších zemiakov
  • maslo
  • soľ, korenie
  • 1 cibuľku
  • 10 tenkých plátkov slaninky
  • 125 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 5 plátkov šunky
  • nastrúhaný syr

Postup:

Každý zemiak osolíme, okoreníme, položíme naň 1-2 plátky masla a zabalíme do alobalu.

Mohlo by vás zaujímať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Zemiaky dáme do predohriatej rúry na 220°C. Pečieme zhruba 45 minút.
   
Po upečení necháme zemiaky vychladnúť, následne ich prekrojíme na dve polovice a vnútro trochu vydlabeme, aby sa doňho zmestila plnka.

Mohlo by vás zaujímať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Na slaninke nakrájanej na kocky opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku.
   
Vnútro zemiakov zmiešame s nakrájanou šunkou, kyslou smotanou a pripravenou cibuľou so slaninou.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT: Syrovo klobáskové zemiaky: Túto pochúťku „zbaští“ každá návšteva


Okoreníme a poriadne premiešame.
   
Zemiaky naplníme zmesou, ktorú sme si urobili.

Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry (5-7 minút).

Aké chutné jedlá si zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame