Hoci na upečenie takýchto zemiakov treba viac času, výhodou je, že sa pri ich príprave nenarobíte. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok famózny. Potrebných je minimum ingrediencií a zemiaky môžete pripraviť k hocijakému jedlu, alebo ich konzumovať iba so šalátom.
Navyše, zemiaky sú pre náš organizmus veľmi priaznivé. Pre vysoký obsah sacharidov sú energeticky bohaté. Vláknina, ktorú spolu s nimi telu dodáte, pozitívne vplýva na trávenie. Hladina draslíka, sodíka a horčíka pomáha udržiavať krvný tlak v norme a zamedzuje tak srdcovo-cievnym ochoreniam. Pre cievy je dôležitý aj vitamín B6, ktorý zabraňuje hromadeniu homocysteínu. Toto spôsobuje poškodenie ciev a srdcové ťažkosti.
Potrebujeme:
- 5 menších zemiakov
- maslo
- soľ, korenie
- 1 cibuľku
- 10 tenkých plátkov slaninky
- 125 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 5 plátkov šunky
- nastrúhaný syr
Postup:
Každý zemiak osolíme, okoreníme, položíme naň 1-2 plátky masla a zabalíme do alobalu. | |
Mohlo by vás zaujímať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka |
|
Zemiaky dáme do predohriatej rúry na 220°C. Pečieme zhruba 45 minút. | |
Po upečení necháme zemiaky vychladnúť, následne ich prekrojíme na dve polovice a vnútro trochu vydlabeme, aby sa doňho zmestila plnka. | |
Mohlo by vás zaujímať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy? |
|
Na slaninke nakrájanej na kocky opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku. | |
Vnútro zemiakov zmiešame s nakrájanou šunkou, kyslou smotanou a pripravenou cibuľou so slaninou. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT: Syrovo klobáskové zemiaky: Túto pochúťku „zbaští“ každá návšteva |
|
Okoreníme a poriadne premiešame. | |
Zemiaky naplníme zmesou, ktorú sme si urobili. | |
Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne |
|
Posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry (5-7 minút). |
Aké chutné jedlá si zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na