FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou

žemľovka

Emma

Leto sa pomaly končí a obdobie jesene sa spája so zberom plodov z našich záhrad. A keďže dni už nie sú také horúce ako v lete, mnohí z nás nepohrdnú osviežením so sladkou príchuťou. Ak máte v komore dostatok vlastných jabĺk a orechov, upečte si maškrtu, s ktorou sa vrátite do detských čias. Žemľovka je u nás stále obľúbeným bezmäsitým jedlom, ktoré vyčarujete za pár drobných a jeho prípravu zvládnete za pár minút. Nenáročnosť receptu zaručene posmelí aj kuchárov, ktorí v kuchyni doteraz strávili minimum času.

 

Potrebné ingrediencie:

  • 4 – 5 stredne veľkých jabĺk
  • tukové pečivo – ideálna je vianočka, no môžete použiť aj maslový chlieb
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 2 hrste hrozienok
  • rum
  • 2 vajíčka
  • 2 bielky
  • 250g tvarohu
  • 2 x vanilkový cukor
  • škoricový cukor
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500ml mlieka
  • maslo a strúhanka na vymastenie formy

Postup prípravy:

Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Aby hrozienka dostali vynikajúcu chuť a arómu, vopred si ich namočíme do rumu alebo domáceho bylinkového likéru.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Do postrúhaných jabĺk pridáme škoricový a vanilkový cukor, hrozienka, posekané vlašské orechy. Všetko spolu dobre premiešame.
 
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Tvaroh vymiešame v miske s dvomi vajíčkami a jedným vanilkovým cukrom. Pre lepšiu arómu môžeme pridať nastrúhanú citrónovú kôru.
Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Zapekaciu misu si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
 
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Pripravíme si vlažné mlieko na namáčanie pečiva. Ak máme maslový chlieb, mlieko trochu prisladíme, pri vianočke to nie je potrebné.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Jednotlivé kúsky pečiva namáčame v mlieku a ukladáme na dno nádoby.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Limetkovo-citrónové muffiny: Doprajte si maškrtu a osvieženie v jednom!
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Na vrstvu pečiva rozotrieme vymiešaný tvaroh.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Následne uložíme vrstvu jabĺk.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Všetko prikryjeme ďalšou vrstvou pečiva a misu vložíme do stredne vyhriatej rúry.
Mohlo by vás zaujať: Za dobrotami už nemusíte cestovať ďaleko: Urobte si ich sami doma
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Z dvoch bielok a dvoch lyžíc cukru si vymiešame tuhý sneh.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Po približne tridsiatich minútach vyberieme žemľovku z rúry a navrstvíme na ňu pripravený sneh. Hneď potom ju dáme znova zapiecť, kým sneh nechytí zlatú farbu.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Na tanieri môžeme hotovú žemľovku ešte pokvapkať ovocnou šťavou alebo sirupom, servírujeme s kompótom. Dobrú chuť!

 

Zdroj: Emma, Emma, Emma
Odporúčame