Leto sa pomaly končí a obdobie jesene sa spája so zberom plodov z našich záhrad. A keďže dni už nie sú také horúce ako v lete, mnohí z nás nepohrdnú osviežením so sladkou príchuťou. Ak máte v komore dostatok vlastných jabĺk a orechov, upečte si maškrtu, s ktorou sa vrátite do detských čias. Žemľovka je u nás stále obľúbeným bezmäsitým jedlom, ktoré vyčarujete za pár drobných a jeho prípravu zvládnete za pár minút. Nenáročnosť receptu zaručene posmelí aj kuchárov, ktorí v kuchyni doteraz strávili minimum času.
Potrebné ingrediencie:
- 4 – 5 stredne veľkých jabĺk
- tukové pečivo – ideálna je vianočka, no môžete použiť aj maslový chlieb
- 2 hrste vlašských orechov
- 2 hrste hrozienok
- rum
- 2 vajíčka
- 2 bielky
- 250g tvarohu
- 2 x vanilkový cukor
- škoricový cukor
- 2 lyžice krupicového cukru
- 500ml mlieka
- maslo a strúhanka na vymastenie formy
Postup prípravy:
|
Aby hrozienka dostali vynikajúcu chuť a arómu, vopred si ich namočíme do rumu alebo domáceho bylinkového likéru. |
|
Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás | |
|
Do postrúhaných jabĺk pridáme škoricový a vanilkový cukor, hrozienka, posekané vlašské orechy. Všetko spolu dobre premiešame. |
|
Tvaroh vymiešame v miske s dvomi vajíčkami a jedným vanilkovým cukrom. Pre lepšiu arómu môžeme pridať nastrúhanú citrónovú kôru. |
Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma | |
|
Zapekaciu misu si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. |
|
Pripravíme si vlažné mlieko na namáčanie pečiva. Ak máme maslový chlieb, mlieko trochu prisladíme, pri vianočke to nie je potrebné. |
|
Jednotlivé kúsky pečiva namáčame v mlieku a ukladáme na dno nádoby. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Limetkovo-citrónové muffiny: Doprajte si maškrtu a osvieženie v jednom! | |
|
Na vrstvu pečiva rozotrieme vymiešaný tvaroh. |
|
Následne uložíme vrstvu jabĺk. |
|
Všetko prikryjeme ďalšou vrstvou pečiva a misu vložíme do stredne vyhriatej rúry. |
Mohlo by vás zaujať: Za dobrotami už nemusíte cestovať ďaleko: Urobte si ich sami doma | |
|
Z dvoch bielok a dvoch lyžíc cukru si vymiešame tuhý sneh. |
|
Po približne tridsiatich minútach vyberieme žemľovku z rúry a navrstvíme na ňu pripravený sneh. Hneď potom ju dáme znova zapiecť, kým sneh nechytí zlatú farbu. |
|
Na tanieri môžeme hotovú žemľovku ešte pokvapkať ovocnou šťavou alebo sirupom, servírujeme s kompótom. Dobrú chuť! |
Zdieľať na