Francúzska pórová očista: Detoxikuje i zoštíhli – dva dni vydržíte aj vy!

Čerstvý pór

freedigitalphotos.net

Francúzsky šarm, elegancia a jednoduchosť sa snúbia už storočia a dávajú kvalitný základ nielen špičkovej móde a vzorovému správaniu, ale aj originálnej kuchyni. Krajina galského kohúta neponúka len špeciality typu lastúr a slimákov. Detoxikačná francúzska pórová polievka je podľa temperamentných Francúzok odskúšaná vekmi a nejednej už podľa nich dopomohla nielen k pevnejšiemu zdraviu, ale aj ku krajšej postave.

Detoxikácia tela, najmä teraz na jar, je pre každého veľmi dôležitá. Telo sa zbaví nahromadených toxínov, prečistí sa a bude lepšie pripravené na prijímanie jarnej zdravej stravy. Ak by ste si črevá nevyčistili, vitamíny a minerály z jarnej zeleninky a ovocia by sa do vášho tela vstrebávali v omnoho menšej miere, pretože by ich prechodu bránili nahromadené zvyšky toxínov po zime.

Stačí 48 hodín

Pórová očista nevyžaduje nijaký dlhý čas na jej realizáciu. Na klasickú očistu týmto spôsobom postačujú dva dni, resp. 48 hodín. Dokonca nemusíte ani hladovať. Podľa odporúčaní by sa však mala konzumovať viac menej len pórová polievka a to v intervale každé 2 – 3 hodiny. Riadiť sa pokojne môžete podľa vášho apetítu a ak chcete, doprajte si jej viac, či menej. Ak nezvládate jesť len pórovú polievku, dovolené je dať si počas tejto očisty napríklad zelené druhy zeleniny s olivovým olejom a citrónovou šťavou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli


Ako si pripraviť pórovú polievku?

Potrebujete:

  • 4 mladé póry
  • 2 litre vody
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia

Postup: Póry dôkladne umyte, pokrájajte ich na malé kúsky a dajte uvariť do osolenej vody. Keď je pór uvarený, polievka je hotová. Pridajte ešte korenie, prípadne chilli a môžete jesť. Kto chce, môže si pórovú polievku rozmixovať, iní ju zas môžu jesť s celými plávajúcimi kúskami póru.

Prečo práve pór?

Pór je nesmierne zdravá zelenina, ktorá má okrem iných, výrazné práve detoxikačné účinky. Pomáha teda čistiť telo a vyplavovať z neho nahromadené odpadové látky, ktoré boli usadené v črevách a nevedeli sa z nich dostať prirodzeným spôsobom. Pór čistí nielen črevá, ale aj krv a problematickú pleť. Podporuje činnosť obličiek, mozgu, ako aj trávenie. Je bohatý na antioxidanty, karotény, ale aj vitamíny C, B6 a E. Má veľký význam v podpore imunity, stabilizovaní hladiny cukru v krvi a tvorbe krviniek. Je veľmi diétny a vďaka obsahu vlákniny dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Základné pravidlá očisty

Ak chcete očistiť svoje telo a nie ste práve milovníkom póru, dôležité je pridŕžať sa základných princípov, ktoré váš organizmus pomôžu vyčistiť od nahromadených škodlivín a toxínov. Počas očisty určite vynechajte konzumáciu:

  • cukrov
  • chemicky spracovaných potravín
  • mäsa
  • mlieka
  • alkoholu

Pomôže schudnúť a zbaví celulitídy

Očista organizmu je prospešná nielen z „vnútorných“ dôvodov. Okrem lepšieho zdravia sa ako „vedľajšie“ benefity dostavia aj celkové omladenie organizmu a mladistvejší vzhľad pokožky, zlepší sa kvalita vlasových vlákien, nechtov a okrem iného sa vďaka vnútornému vyčisteniu organizmu výrazne zmierni aj celulitída, ktorá je spôsobená okrem iného aj nahromadenými toxínmi v tele. Prínosom bude istotne aj lepšie fungujúca pečeň a preventívna ochrana pre rakovinou hrubého čreva a prostaty.


Máte radi pór? Poznáte nejaké ďalšie recepty, na ktoré sa dá táto zdravá zelenina použiť? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela
Odporúčame