Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!

roláda

2.bp.blogspot.com

Gaštany obsahujú nie len vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B, E a K. Sú výborným antioxidantom, sú vhodné pre celiatikov aj diabetikov a dokonca pôsobia protirakovinovo. Reč je o gaštanoch, ktoré v týchto dňoch rozvoniavajú na námestiach. Vy si na nich schuti zamaškrtíte a vaše srdce a žalúdok vám za to ešte aj poďakujú. Skúsili ste už tieto gaštanové zákusky?

Príprava receptov z gaštanov namiesto z polotovarov je síce pracnejšia, ale aspoň viete, čo vlastne pred sebou máte. Na prípravu domáceho gaštanového pyré potrebujeme gaštany, ktoré si narežeme a uvaríme vo vode až kým nezmäknú (cca 30-40minút). Potom ich ošúpeme, pridáme k nim cukor (množstvo podľa chuti), kus zmäknutého masla, trochu mlieka, rumu a všetko spolu rozmixujeme. 


Mohlo by vás zaujať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky


Nepečený gaštanový koláč

Potrebujeme:

  • 2 balíky Bebe keksov
  • uvarený čokoládový puding
  • 2 banány
  • 400 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 smotanu na šľahanie
  • čokoládu
  • rumovú arómu alebo rum

Postup: Bebe keksy si naukladáme na plech. Nalejeme na ne uvarený čokoládový puding. Naň poukladáme banány nakrájané na kolieska. Na banány poukladáme druhú vrstvu keksov, ktorú pokvapkáme rumovou príchuťou alebo rumom. V mise si rozmiešame gaštanové pyré spoločne s cukrom a maslom a zmes natrieme na keksy. Potom si vyšľaháme šľahačku a natrieme ju navrch. Dáme do chladničky na 12 hodín a pred servírovaním ozdobíme strúhanou čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Gaštanová roláda

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice cukru
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 4 lyžice džemu

Plnka:

  • 250 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 2 lyžice cukru (resp. podľa chuti aj viac)
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej arómy

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Plech vymastíme maslom a nalejeme naň cesto. Dáme upiecť do rúry. Medzitým si urobíme gaštanovú plnku: maslo vymiešame s cukrom, pridáme gaštanové pyré a trochu rumu alebo rumovej arómy. Horúce cesto po upečení zvinieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho opatrne rozvinieme, natrieme džemom a plnkou a opäť zvinieme. Necháme v chladničke odstáť.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Gaštanový múčnik

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých gaštanov (môže byť aj mrazená zmes)
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • rumovú arómu alebo rum
  • 100 g čokolády
  • 100 g masla

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mleté gaštany a vanilkový cukor. Z bielkov si vyšľaháme sneh, pridáme do neho jemnú strúhanku a spojíme s gaštanovou masou. Bábovkovú formu vymastíme maslom, vylejeme do nej zmes a dáme upiecť. Upečený múčnik vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.


Poznáte dobrý recept na prípravu gaštanov? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: 2.bp.blogspot.com, 2.bp.blogspot.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close