Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!

roláda

2.bp.blogspot.com

Gaštany obsahujú nie len vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B, E a K. Sú výborným antioxidantom, sú vhodné pre celiatikov aj diabetikov a dokonca pôsobia protirakovinovo. Reč je o gaštanoch, ktoré v týchto dňoch rozvoniavajú na námestiach. Vy si na nich schuti zamaškrtíte a vaše srdce a žalúdok vám za to ešte aj poďakujú. Skúsili ste už tieto gaštanové zákusky?

Príprava receptov z gaštanov namiesto z polotovarov je síce pracnejšia, ale aspoň viete, čo vlastne pred sebou máte. Na prípravu domáceho gaštanového pyré potrebujeme gaštany, ktoré si narežeme a uvaríme vo vode až kým nezmäknú (cca 30-40minút). Potom ich ošúpeme, pridáme k nim cukor (množstvo podľa chuti), kus zmäknutého masla, trochu mlieka, rumu a všetko spolu rozmixujeme. 


Mohlo by vás zaujať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky


Nepečený gaštanový koláč

Potrebujeme:

  • 2 balíky Bebe keksov
  • uvarený čokoládový puding
  • 2 banány
  • 400 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 smotanu na šľahanie
  • čokoládu
  • rumovú arómu alebo rum

Postup: Bebe keksy si naukladáme na plech. Nalejeme na ne uvarený čokoládový puding. Naň poukladáme banány nakrájané na kolieska. Na banány poukladáme druhú vrstvu keksov, ktorú pokvapkáme rumovou príchuťou alebo rumom. V mise si rozmiešame gaštanové pyré spoločne s cukrom a maslom a zmes natrieme na keksy. Potom si vyšľaháme šľahačku a natrieme ju navrch. Dáme do chladničky na 12 hodín a pred servírovaním ozdobíme strúhanou čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Gaštanová roláda

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice cukru
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 4 lyžice džemu

Plnka:

  • 250 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 2 lyžice cukru (resp. podľa chuti aj viac)
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej arómy

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Plech vymastíme maslom a nalejeme naň cesto. Dáme upiecť do rúry. Medzitým si urobíme gaštanovú plnku: maslo vymiešame s cukrom, pridáme gaštanové pyré a trochu rumu alebo rumovej arómy. Horúce cesto po upečení zvinieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho opatrne rozvinieme, natrieme džemom a plnkou a opäť zvinieme. Necháme v chladničke odstáť.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Gaštanový múčnik

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých gaštanov (môže byť aj mrazená zmes)
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • rumovú arómu alebo rum
  • 100 g čokolády
  • 100 g masla

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mleté gaštany a vanilkový cukor. Z bielkov si vyšľaháme sneh, pridáme do neho jemnú strúhanku a spojíme s gaštanovou masou. Bábovkovú formu vymastíme maslom, vylejeme do nej zmes a dáme upiecť. Upečený múčnik vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.


Poznáte dobrý recept na prípravu gaštanov? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: 2.bp.blogspot.com, 2.bp.blogspot.com, Nela
Odporúčame