Grilovacia sezóna bez starostí: Takto pripravíte výborné mäso, syr aj zeleninu

Grilovanie

gettyimages

Ak presuniete prípravu obeda do záhrady a pozvete celú rodinu či priateľov, o zábavu obvykle nie je núdza. Nič ale grilovačku nepokazí tak rýchlo, ako suché mäso a pripálená zelenina. Čerstvé a kvalitné suroviny niečo stoja a ak z nich chcete vyťažiť čo najviac, musíte poznať tieto triky.

Základom je príprava

Ešte pred tým, než začnete s prípravou chutného jedla, mali by ste očistiť samotný gril. Použite drsnú hubku alebo kefu, ktorou ľahko odstránite všetky nečistoty a pripáleniny. Gril zľahka potrite olejom podľa vlastného výberu, napríklad olivovým alebo slnečnicovým. Vďaka tomuto kroku zabezpečíte, že sa opekané suroviny k mriežke neprilepia. Dbajte tiež na to, aby bol gril dostatočne rozpálený.

Na toto pamätajte pri príprave mäsa

Aby ste sa uistili, že podávané mäsko bude perfektne ugrilované a zároveň šťavnaté, klaďte dôraz na jeho druh a hrúbku. Ak pečiete celé kurča alebo koleno, na kontrolu vnútornej teploty je vhodné použiť termometer. Vyhnete sa tak nedopečenému prostriedku. Pri hrubších stejkoch môžete úroveň prepečenia skontrolovať aj tak, že kúsok mäsa prekrojíte na polovicu.

Mohlo by vás zaujímať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži

Pri výbere mäsa zostaňte verní šťavnatým druhom s vyšším obsahom tuku:

  • bravčového mäsa – najmä krkovička, pliecko alebo rebrá
  • hovädzia roštenka
  • kuracie prsia alebo stehná
  • mleté mäso, do ktorého môžete zamiešať bylinky alebo pripraviť hamburger

V prípade, že sa rozhodnete mäso marinovať, nechajte ho v marináde po dobu 12 – 24 hodín a pred prípravou ho nechajte pri izbovej teplote postáť aspoň 1 hodinu.

Mäso neukladajte na gril, ktorý je chladnejší než 250 °C. Dobre rozpálený gril zaručí, že chutná šťava zostane v mäse a nevytečie na gril. Z rovnakého dôvodu by ste do mäsa nemali ani zbytočne pichať. Dobu samotného grilovania prispôsobte druhu mäsa a jeho veľkosti.

Vychutnajte si dokonalý syr

Grilovaný syr je výborným predjedlom, ktoré poteší hostí počas čakania na mäso. Grilovať je možné prakticky všetky druhy syra. Tvrdšie syry, ako napríklad oštiepok, môžete pripravovať priamo na grile potretým olejom. Pre istotu syr nakrájajte na tenšie plátky, aby mal každý kúsok rovnakú štruktúru. Mäkké syry, ako napríklad brie alebo plesňové syry, zabaľte pred grilovaním do alobalu. Budú krásne zohriate a ťahavé, no nevytečú priamo na gril. Hotové sú za pár minút a môžete ich podávať s čerstvým šalátom alebo pečivom.

Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený

Myslite aj na vegetariánov

Na grile je možné pripraviť viacero druhov zeleniny. Medzi obľúbené paria paradajky, papriky, cibuľa, fazuľové a hráškové struky, kukuričný klas, cuketa, baklažán alebo špargľa. Ak chcete zeleninu dochutiť soľou alebo korením, urobte tak až po ugrilovaní, aby nepustila šťavu. Baklažán alebo cuketu môžete osoliť skôr a šťavu vysušiť pomocou servítky. Doba grilovania zeleniny je opäť pomerne krátka. Tvrdú zeleninu, ako napríklad mrkvu, môžete pred grilovaním predvariť. S kvapkou oleja bude chutnejšia, nebojte sa ani byliniek a korení. Obľúbeným variantom prípravy zeleniny na grile je aj zeleninový špíz. Dajte si pozor na to, aby boli jednotlivé kusy zeleniny rovnako veľké a prepiekli sa tak rovnomerne.

Tip: Pripravte si ku grilovaným špecialitám domácu omáčku. Zmiešajte kyslú smotanu, strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, štipku soli a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.

Na čo pri obľúbenom grilovaní nedáte dopustiť vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Stanislava, gettyimages
Odporúčame