Grilované dobroty zaváňajú rakovinou: Ako znížiť toto riziko a pochutiť si na nich?

Grilovanie

Grilovanie sa počas horúceho leta teší mimoriadnej popularite (Zdroj: Thinkstockphotos.com)

Počasie konečne dovoľuje, aby sme si v záhrade či niekde v prírode rozložili gril a všetky ostatné veci k tomu potrebné a spríjemnili si víkendy touto pre Slovákov obľúbenou činnosťou. Tým, že ste v prírode, robíte plus pre svoje zdravie. No čo z toho, ak jedlom zdraviu naopak ubližuje? Grilujte podľa týchto zásad a ďalej vám už tieto dobroty škodiť nebudú.

Okrem nebezpečenstva požiaru, o ktorom by vám na najbližšej hasičskej stanici vedeli dozaista porozprávať pár zaujímavých historiek, množstva spáleného tuku, prihoreného, či polosurového mäsa, hrozí aj to, že jedlo, ktoré si na grile pripravíte, bude zdraviu škodlivé. Obsahovať totiž môže dokonca až rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú pri tomto spôsobe prípravy mäsa a iných potravín. Ak negrilujete podľa pravidiel správneho grilovania, vedzte, že sú ich plné aj vaše grilované dobroty.


Mohlo by vás zaujímať: Bravčová masť slávi návrat: Lepšia ako rastlinné maslo či olej na vyprážanie


Aké látky vás ohrozujú?

Počas grilovania môžu neplechu vo vašom tele spôsobiť tieto rakovinotvorné látky:

  • HA – vznikajú v mäse, ktoré sa griluje príliš dlho pri vysokej teplote. Najviac ich vzniká pri grilovaní kuraciny, je to dokonca viacnásobné množstvo oproti tomu, koľko ich môže obsahovať grilovaná bravčovina či hovädzina. Ich vzniku zabránite tak, že budete mäso grilovať radšej dlhšie, no pri nižšej teplote
  • PAU – vznikajú tým, že tuk, ktorý odkvapkáva z mäsa na uhlíky, sa mení na spaliny, ktoré obsahujú rakovinotvorné látky. Tie sa usádzajú v mäse, na ktoré sú prenesené následným dymom. Ich vzniku zabránite tým, že budete používať alobalové tácky na grilovanie, alebo tým, že budete grilovať na elektrickom grile, či na plynovom grile s doskou zo žuly či mramoru, alebo aspoň použite grilovacie brikety namiesto uhlia
  • Akrylamidy – vytvárajú sa najmä v zemiakoch a jedlách s vyšším obsahom škrobu, pri ich úprave v teplotách vyšších ako 180°C. Sú rakovinotvorné, takže zemiaky je treba pripravovať pri nižších teplotách, ako je spomenutá hranica a to nielen pri grilovaní

Mäso a dobrý gril je základ

Základom kvalitnej grilovačky je dobrý, vyčistený gril a kvalitné mäso. To by malo mať čo najmenej tuku a ak ho obsahuje, tak by ste aspoň mali dbať na to, aby z vyššie uvedených dôvodov nekvapkal na uhlíky. Eventuálne je vhodné viditeľný tuk odstrániť jeho orezaním. Z rovnakého dôvodu by sa malo už pri grilovaní čo najmenej používať pridané maslo či margarín. Ak, tak použite olej špeciálne určený na použitie pri vyšších teplotách. Najvhodnejšie a najzdravšie druhy mäsa na grilovanie sú ryby, hydina, chudé hovädzie mäso, ale napríklad aj bravčové karé či panenka.


Mohlo by vás zaujímať: Olivový olej je malý zázrak: Naučte sa rozoznať ten najkvalitnejší!


Zásady zdravého grilovania

Grilujte takto a vaše jedlo bude nielen chutné, ale aj zdravé:

  • pri akejkoľvek úprave mäsa dbajte na dostatočnú hygienu
  • mäso rozmrazujte v chladničke, nie pri izbovej teplote, či v horúcej vode
  • grilujte pri nižších teplotách a radšej dlhšie
  • na podpaľovanie nepoužívajte tekuté podpaľače, či iné urýchľovače horenia
  • nenechajte mäso osamote, pravidelne ho prevracajte, aby ste sa vyhli jeho spáleniu
  • pripečené časti vždy odrežte, obsahujú rakovinotvorné látky
  • zaobstarajte si plynový či elektrický gril, ak grilujete nad ohňom, používajte tácky na grilovanie, ktoré nikdy nepoužívajte opakovane
  • ak marinujete, pridajte do marinády rozmarín, ktorý zabraňuje tomu, aby sa v mäse vytvorili karcinogény
  • grilujte čerstvé mäso, údeniny už sami o sebe obsahujú PAU
  • ak grilujete aj zeleninu ako napríklad papriky, radšej si ju dajte čerstvú
  • mäso nesoľte pred grilovaním, ale až potom, ako sa na ňom vytvorí „kôrka“
  • mäso počas grilovania nenapichujte, aby z neho nevytekala šťava na uhlíky
  • ideálne je, aby sálavá teplota, v ktorej sa jedlo griluje, neprekročila 170°C

Radi grilujete? Dodržiavate niektoré zo spomínaných zásad zdravého grilovania? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame