Guláš trochu inak: Vyskúšajte niektorú z našich variácií na toto obľúbené jedlo

Guláš

thinkstockphotos.com

Spolu s haluškami a pravou slovenskou kapustnicou či zemiakovými plackami, dotvára práve guláš štvorlístok typických slovenských jedál. Istotne sa tu nájde veľa ľudí, ktorí ho priam milujú. Dobrý guláš sa však dá pripraviť na veľa spôsobov, nielen tým klasickým z bravčového mäsa. Vyskúšať preto môžete, či by vám nezachutil aj v inej forme – napríklad z hlivy či rýb.

Guláš z hlivy

Potrebujeme:

  • 400 g hlivy ustricovej
  • ½ kg zemiakov
  • 3 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • gulášové korenie
  • vegetu
  • olej

Postup: Cibuľu nakrájame na kúsky a dáme opražiť na olej. Pridáme pokrájané zemiaky, aj hlivu. Posolíme, pridáme ostatné koreniny. Zmes chvíľu, asi 5 minút pražíme a následne zalejeme vriacou vodou. Na miernom ohni varíme asi 20 minút. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak, necháme prevrieť a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Guláš s pivom

Postup:

  • 1 kg bravčového mäsa
  • 1 kg zemiakov
  • ½ l piva
  • ½ kg cibule
  • mletú červenú papriku
  • korenie
  • soľ
  • majorán

Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, alebo masti, posypeme paprikou a chvíľku popražíme. Pridáme mäso, ktoré krátko opečieme, podlejeme pivom, pridáme prelisovaný cesnak a zvyšné koreniny, okrem majoránu a dusíme. Pár zemiakov nastrúhame na strúhadle a pridáme ku gulášu, aby sa zmes zahustila. Pridáme aj zvyšok piva. Po zhruba 1hodine pridáme ku gulášu aj pokrájané zemiaky a dolejeme vodu. Varíme, kým zemiaky nezmäknú, ešte zhruba ½ hodiny, potom odstavíme a pridáme majorán.


Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Guláš z rýb

Potrebujeme:

  • ½ kg rybích filiet (treska, pangasius a pod.)
  • ½ kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc kečupu
  • 100 g slaniny
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • drvenú rascu
  • soľ
  • červenú papriku
  • mleté korenie
  • majoránku

Postup: Nakrájanú cibuľu opražíme so slaninkou na oleji. Pridáme červenú papriku a ešte chvíľku popražíme, potom podlejeme vodou, pridáme nakrájané zemiaky, okrem jedného ktorý si odložíme na záverečné zahusťovanie, pridáme aj kečup a všetky koreniny okrem majoránu. K polouvareným zemiakom pridáme na kocky pokrájané filety z rýb, samozrejme ak treba, zbavíme ich kostí. Pridáme aj prelisovaný cesnak a podľa potreby prilejeme vodu. Pred dovarením zahustíme nastrúhaným zemiakom, chvíľku povaríme, pridáme majoránku a odstavíme.


Máte radi guláš? Na aké spôsoby a ako často si ho doma pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame