Gurmánske trendy pre rok 2012: Čím ohúrite na tanieri?

kuchyňa

photl.com

Vnímate prípravu jedál ako kulinársky zážitok, ktorý je zároveň pastvou pre oči? Potom si nasledujúcich 12 mesiacov prídete v kuchyni na svoje. Aj v samotnom varení totiž existujú trendy, vďaka ktorým sa stanete hviezdou nedeľného obeda či párty v kruhu priateľov. Svetoví gurmáni rok 2012 zasvätili striedmosti. Noblesa a závan luxusu sa však z taniera nevytratí!

1. Skromnosť – ale iba na oko

Keďže ekonómovia nás varujú pred ešte tvrdšou vlnou celosvetovej krízy, tomuto strašiaku sa prispôsobili aj labužníci. Zabudnite preto na hrubý steak s bohatou prílohou a majestátnu kopu rizota. Vo vyberaných reštauráciách sa hitom stáva „obyčajný“ mäsový vývar s jačmennými krúpami naložený v zimnej kapuste. Ale pozor! Naservírujú vám k nemu aj mazľavé pozvoľna uvarené hovädzie líčka. A to už rozhodne predstavuje výzvu pre chuťové poháriky nejedného z nás.

2. Plody lesa trochu inak

Takzvaná molekulárna gastrómia je out! Peny, prášky, či šľahačka vytvorená za pomoci bombičiek s oxidom dusným je hotovým prežitkom. Návrat k prírode šéfkuchári hlásajú prostredníctvom škandinávskeho tajomstva dlhovekosti. V jedle preto nebudú chýbať vyprážané lišajníky alebo bobule rešetliaka. Organizmus si tak prečistíte celkom novým spôsobom…

3. Octové nálevy

Uhorky, cibuľa, kapusta – to všetko v rámci octových nálevov patrí v našich podmienkach ku klasike. Po znovuobjavení nakladanej kórejskej hlávkovej kapusty sú však odborníci na varenie doslova vo vytržení. Prírodná fermentácia najrôznejších druhov zeleniny ich dostáva poriadne do varu. Ak teda neviete, akú oblohu narýchlo vymyslieť, čalamádou nič nepokazíte!

4. Anglické teľacie guličky

Patríte k fanúšikom mletého mäsa? Nadchádzajúcu kulinársku sezónu máte vyhraté. Nebojte sa experimentovať a teľacinu pokojne zmixujte s kúskom bravčového. Nezabudnite na paradajky, čerstvú bazalku či petržlenovú vňať a porciu špagiet. Vaša rodina a známi sa budú zalizovať!

5. Hovädzie mäso tradične aj moderne

Máte chuť na niečo mäsité, ale nie exkluzívne? Doprajte si sendvič v štýle Scooby-Doo. Ak máte skúsenosti s mníchovskými bufetmi, z ktorých na vás hľadia mäsové výrobky od výmyslu sveta, niečomu podobnému prichádzajú na chuť aj v Londýne. Klasické hamburgery sú minulosťou. Rušným uliciam začína vládnuť nasolená hovädzina s chlebom!

6. Sladké pokušenie

Šišky, criossanty, sladké pečivo – to všetko nebude predstavovať len maškrty určené vašim ratolestiam. Chrumkavé a nadýchané cesto sa totiž prenesie na raňajkový stôl aj do nóbl stravovacích zariadení a hotelov. Náplne od výmyslu sveta vám pošteklia jazýček a naštartujú vás do nového dňa. Čím krémovejšie, tým lepšie!

 

Zdroj: photl.com, photl.com, Daily Telegraph, Emma
Odporúčame