Histamínová intolerancia: Prejavy, diagnostika a liečba

Zdroj: Pexels

Histamínová intolerancia je samostatná kategória v skupine potravinových intolerancií. Postihuje len približne 2 až 3 % populácie a niekedy je veľmi náročné ju diagnostikovať. 

Jej prejavy môžu pripomínať dokonca potravinovú alergiu, alebo si ju ľudia zamenia s intoleranciou na laktózu, keďže mnohé príznaky sa objavia práve po konzumácii niektorých druhov mliečnych výrobkov. 

Príznaky alergie, ale alergia to nie je

Príznaky histamínovej intolerancie sa môžu objaviť po konzumácii určitého jedla, no môžu prejsť aj do chronických prejavov. 

Keď sa objaví svrbenie a pálenie kože, nádcha alebo kŕče v bruchu, poviete si, že máte určite alergiu na niektoré jedlo, ktoré ste práve zjedli. Začnete pátrať a prirodzene prvým podozrivým je posledné zjedené jedlo. 

Problém je, že histamínová intolerancia je vyvolaná nedostatočným rozložením histamínu v tenkom čreve a jeho následným hromadením v tele. Preto nemôže vzniknúť pár minút po zjedení potraviny. Poďme si vysvetliť, ako to funguje. 

Histamín vzniká bakteriálnym odbúraním aminokyseliny histidín, ktorá je pre život nevyhnutná. Biogénny amín histamín sa podobne ako serotonín či adrenalín podieľa na prenose chemických signálov v organizme. 

V oblasti centrálneho nervového systému plní funkciu hormónu bdelosti, podieľa sa na regulácii krvotvorby, zabezpečuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a mnoho ďalšieho. Je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Tak kde je problém?

Histamínová intolerancia vzniká dôsledkom nerovnováhy medzi histamínom a enzýmom DAO. Enzým DAO (diamínoxidáza) sa nachádza v tenkom čreve a slúži na rozkladanie histamínu.1

Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená a u niektorých ľudí jeho množstvo vekom klesá, čo má za následok hromadenie histamínu v tele a reakcie podobné alergii. 

Najčastejšie prejavy a príznaky

Príznaky histamínovej intolerancie sú rôznorodé. Môžu sa objaviť samostatne alebo viaceré naraz. 

Niektoré majú rýchly nástup do niekoľkých hodín. Sú to kožné, tráviace a respiračné problémy. Chronické príznaky ako úzkosť, depresie, nervozita, chronická únava a nespavosť sa vyskytujú dlhodobo.

Tým, že je každý organizmus jedinečný, môžu byť aj príznaky histamínovej intolerancie u každého človeka rozdielne. 

Medzi najčastejšie prejavy histamínovej intolerancie patria:

  • kožné prejavy začervenanie a svrbenie pokožky, červené fľaky, žihľavka, opuchy,
  • tráviace ťažkosti kŕče, nadúvanie, hnačky, zápcha, bolesti brucha, pálenie záhy, napínanie na vracanie,
  • kašeľ, kýchanie, nádcha, podráždenie dýchacích ciest, zahlienenie, opuchy pier a jazyka, opuch sliznice nosa, sťažené dýchanie, 
  • zmeny krvného tlaku, búšenie srdca, poruchy srdcového rytmu,
  • migrény a závraty,
  • ďalšie neurologické prejavy ako nespavosť, chronická únava, úzkosť, depresie, návaly tepla. 
  • U žien sa môže prejavovať bolestivou menštruáciou a poruchami cyklu.2

Niektoré prejavy histamínovej intolerancie môžu byť dočasné. Ide o prechodnú formu histamínovej intolerancie vyvolanú nadmerným požitím alkoholu alebo niektorých liekov, ktoré na určitý čas zablokujú správnu tvorbu DAO enzýmu. 

Symptómy vyvolané alkoholom alebo liekmi však časom pominú a ďalej sa nevyskytujú. 

Ak však s príznakmi spomenutými vyššie bojujete dlhodobo, môžete trpieť chronickou formou histamínovej intolerancie. Najlepším spôsobom, ako toto ochorenie odhaliť, je absolvovať vyšetrenie. 

Diagnostika histamínovej intolerancie

Ešte pred absolvovaním vyšetrenia na histamínovú intoleranciu je dobré vylúčiť všetky ostatné ochorenia, ktoré môžu mať podobné príznaky, napríklad celiakia. Nie je vylúčená ani kombinácia histamínovej intolerancie a alergie na určité potraviny. Najistejšie je absolvovať vyšetrenie u viacerých odborníkov. 

Na odhalenie histamínovej intolerancie slúži krvný test, ktorý je zameraný na kvantitu a aktivitu enzýmu DAO. 

Po zistení veľmi nízkych hodnôt sa pacientovi odporučí vyradiť potraviny s vysokým obsahom histamínu a podávajú sa preparáty s obsahom DAO enzýmu. Následne sa sleduje reakcia organizmu a až potom je možné definitívne určiť diagnózu. 

Liečba a diéta pri histamínovej intolerancii

Najefektívnejší spôsob, ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí pri histamínovej intolerancii, je jednoducho vynechať potraviny s vysokým obsahom histamínu, prípadne potraviny, ktoré spôsobujú uvoľňovanie histamínu uloženého v ľudskom tele.

Bezhistamínová diéta pomôže znížiť hladinu histamínu v tele a dostane organizmus znova do rovnováhy. 

Histamínová intolerancia potraviny

Nevhodné:

  • alkohol: najmä červené víno, sekt a kvasinkové pivo,
  • zrejúce syry,
  • kyslomliečne výrobky, žinčica a jogurt,
  • dlhodobo zmrazené a konzervované ryby a morské živočíchy (časom sa v rybách uvoľňuje histamín a jeho množstvo prirodzene rastie s dĺžkou uskladnenia),
  • údeniny,
  • pizza kvôli oblohe, ktorá môže obsahovať nevhodné potraviny,
  • kvasnicové pečivo, biela múka,
  • kakao a čokoláda,
  • zelenina: paradajky a výrobky z nich, kvasená kapusta, červená fazuľa, sója, cícer,
  • ovocie: jahody, ananás, citrusy,
  • ďalšie: potraviny s obsahom konzervačných látok, priemyselne spracované potraviny, nakladané potraviny, kvasný ocot, komerčne vyrábané dresingy, pomazánky a omáčky, ktoré obsahujú rôzne aditíva. 

Vhodné:

  • obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr neúdený,
  • vajcia, mäso, ryby a morské plody vždy čerstvé,
  • pečivo bez kvasníc, 
  • tuky a oleje len bez obsahu farbív a konzervačných látok čisté maslo, rastlinné oleje, bravčová masť,
  • zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby,
  • ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle,
  • ďalšie: med, cukor, javorový sirup, neochutené cereálie, ovsené vločky,
  • Ak alkohol, tak vo veľmi malom množstve a jedine vodka, gin a biely rum.3

Diéta pri histamínovej intolerancii môže byť doplnená výživovými doplnkami, ktoré obsahujú enzým diaminooxidázy. Užívať sa môžu buď pravidelne pred jedlom alebo pri pocite akútnych ťažkostí. 

Je nutné podotknúť, že každý organizmus je iný a jedinečný. Preto je tento zoznam vhodných a nevhodných potravín len orientačný. 

Kým niekomu určitý druh potraviny nemusí spôsobovať žiadne problémy, u iného môže vyvolať veľké zdravotné problémy. 

Znášanlivosť potravín si človek musí vyskúšať sám na sebe a sledovať svoj zdravotný stav. Vlastný zoznam potravín, ktoré vám vyhovujú a ktoré škodia následne konzultujte so svojím lekárom. 

Zdroj: PR článok

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close