Hit nielen pre ženy v menopauze: Pripravte si makové mlieko a zostaňte fit!

Mlieko

Mak je pre ľudský organizmus jednoznačne veľmi prínosný. Obsahuje množstvo vápnika, ktoré slúži ako prevencia pri osteoporóze, pomáha pri anémii a pôsobí upokojujúco. Dokonca si vraj vie poradiť aj s migrénou. Ani tí najväčší milovníci maku ho však zrejme nezvládajú konzumovať každý deň. Vynikajúcim a jednoduchým spôsobom, ako dodať telu všetky prospešné látky, ktoré mak obsahuje, je piť makové mlieko!

Poklad menom mak

Ak ste prednokladali, že najlepším zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, nemali ste pravdu. Mak ho totiž obsahuje až 12 krát viac. Okrem toho táto plodina obsahuje aj veľké množstvo železa, ktoré nie je na zahodenie, najmä pri sklone k chudokrvnosti. 100 g maku obsahuje až 122% jeho odporúčanej dennej dávky. Okrem toho je mak významný zdroj aj ďalších živín:

  • nenasýtených mastných kyselín
  • bielkovín (18 g/100 g)
  • vlákniny (19,5 g/100 g)
  • minerálov: draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, medi, zinku
  • antioxidantov: selénu, vitamínu E
  • folátov
  • vitamínov: C, takmer celej škály vitamínov B: tiamínu (B1), riboflavínu (B2), niacínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5), pyridoxínu (B6)

Tiež by vás mohlo zaujať: Povzbudenie bez kofeínu: Tieto náhrady čiernej kávy vás nabijú energiou


Ako na to?

Makové šúľance, makovník, alebo makové slíže určite nie sú na zahodenie, ale dopriať si ich každý deň nemusí byť ideálne. Vhodnejší spôsob, akým do seba dostať pozitíva maku je pripraviť si z neho makové mlieko. Postup je jednoduchý.

Postup: Do nádoby nasypeme mak a zalejeme ho vodou v pomere približne 1:5 (tento pomer je orientačný, časom sami zistíte, aká chuť vám vyhovuje najviac). Celú noc necháme mak vo vode odstáť a ráno ho poriadne rozmixujeme. Priezračná voda získa mliečnu bielu farbu. Následne tekutinu precedíme cez husté sitko alebo plátno. Vymočený mak neskladujte, jeho chuť a prospešné látky už sa nachádzajú v mlieku.

Objavujte nové chute

S takto pripraveným mliekom môžete podľa svojej chuti experimentovať a použiť ho na prípravu rôznych nápojov, do ktorých inak dávate kravské mlieko. Môže z neho byť výborný banánový šejk, kakao, alebo ho skúste dochutiť medom. Vypiť ho však môžete aj tak ako je, bez pridania čohokoľvek iného. V žiadnom prípade však nepridávajte cukor, ktorý do takýchto zdravých pokrmov nepatrí a zároveň mení pH nápoja.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli: Zdraviu môže prospievať, ale aj škodiť!


V čom vám môže pomôcť?

Mak pomáha pri viacerých zdravotných problémoch:

  • slúži ako prevencia a pomocná liečba pri osteoporóze
  • zlepšuje stav zubov, vlasov, nechtov
  • pomáha pri anémii, podporuje krvotvorbu
  • pôsobí upokojujúco
  • pomáha pri nespavosti
  • pomáha aj pri kašli
  • potláča migrény
  • vhodný pri reume
  • vhodný pri chronickej únave

Vyskúšali ste už makové mlieko? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: Zora, Zora
Odporúčame