Hlávkový a 5 ďalších skvelých druhov šalátov: Ako chutia a s čím ich kombinovať?

Rukola

thinkstockphotos.com

Na trhoch či v záhrade nám rastie veľké množstvo šalátov. Tie môžu byť nielen skvelou prílohou, ale tiež počas letných mesiacov osviežujúcim a zdravým hlavným jedlom. Každý druh má svoju chuť, charakteristický tvar a hodí sa tiež k inému druhu jedla. Inšpirujte sa teda pri príprave a to nielen klasikami, ktoré rastú na Slovensku, ale aj o niečo menej známymi typmi.

Hlávkový šalát

Tento druh šalátu považujeme u nás za štandard. Hlávkový šalát je bohatý na vitamíny C, E, ale aj tie zo skupiny B a tiež beta-karotén, kyselinu listovú, železo, vápnik, horčík či fosfor. A to je iba zlomok hodnotných látok, ktoré sa v ňom nachádzajú. Jeho obľúbenosť vychádza najmä z chrumkavosti a tiež príjemnej chuti. Takisto sa mimoriadne jednoducho čistí. Nikdy pri ňom nesklame sladký citrónový alebo jogurtový dresing. Využiť sa dá aj v chutných polievkach.

Rímsky šalát

Ako napovedá názov, dlhé, kučeravé a na konci silno zelené listy, sú ideálne do šalátu Cézar. Rímsky šalát má výraznú chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s krémovými dresingami, ako je práve kombinácia vajíčka, horčice a parmezánu zo známej pochúťky. Okrem toho je bohatý na vitamíny ako C, A, B či K, ale tiež na draslík, mangán, chróm alebo beta-karotén.


Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si šalát: Bojujete ním proti rakovine aj kilám navyše


Rukola

Tento šalát sa stal mimoriadne populárny predovšetkým v posledných rokoch. Pôvodne totiž išlo skôr o divoko rastúcu bylinku. Dnes si na rukole užívame najmä jej výraznú chuť a arómu. Fantasticky chutí v úplne jednoduchej kombinácii s citrónom a olivovým olejom. Výborne však doplní aj pizzu či ozdobí vrch hustej polievky. Okrem vitamínov A, B, C, E, K obsahuje aj omega-3 a omega-6 kyseliny alebo luteín.

Valeriánka poľná

V Nemecku sa valeriánka začala prezývať “nüssli”. Dôvodom je výrazná oriešková chuť. Vďaka nej sa valeriánka poľná, inak druh šalátu, ktorý vyrastie aj počas neskoršej jesene, výborne hodí k slanine či údenej rybe. Okrem toho je bohatá na vitamíny A, C, kyselinu listovú a železo.


Mohlo by vás zaujímať: Čas šalátu je tu: Čo všetko vám jeho listy ponúkajú?


Červený šalát

Vo svete známy ako lollo rosso je šalát s horkastou a jemne orieškovou chuťou. Ideálne pasuje k vyprážaným jedlám. Jeho kučeravá štruktúra si zase pýta rôzne kombinácie dresingov, keďže sa výborne držia v záhyboch listov. Kvôli farbe je červený šalát mimoriadne bohatý na beta-karotén.

Čakanka šalátová

Čakanka je šalátová zelenina bohatá na vitamíny C , B, ale aj draslík, fosfor, vápnik a železo. Biele listové puky majú horkastú chuť. Špeciálne je čakanka obľúbená v zimnom a skorom jarnom období, keďže sa pestuje v úplnej tme a v chladných priestoroch. Ak chcete jej charakteristickú chuť vyvážiť v chutnom šaláte, pridajte doňho kúsky hrušky, ovčí syr alebo mandle.


Ktoré druhy šalátov máte najviac v obľube vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close