Pozoruhodný príbeh obľúbených Horaliek vás zrejme prekvapí: Vznikli tak trochu náhodou

Oblátky s čokoládou a vanilkou

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Oblátku, naplnenú orieškovým krémom nájdeme snáď v každom obchode. Horalky sú tu stále s nami ako chutná spomienka na časy, keď sa sladkosti dostávali len výnimočne. Ak patríte k deťom socializmu, spomeňte si ako ste opatrne rozbalili priesvitnú fóliu a vychutnávali každučký kúsok.

Od kedy Horalky uzreli svetlo sveta, nechýbali na žiadnom výlete, pochválili za dobré vysvedčenie, spríjemnili pracovnú prestávku, a dokonca vylepšili chuť nedeľného koláča. Vtedy na tom nebolo nič zvláštne, pretože za bývalého režimu si skutočne nebolo z čoho vyberať. Pozoruhodné ale je, že aj napriek súčasnej bohatej ponuke zahraničných sladkostí, sú to práve Horalky, ktoré deťom pribalíte do školskej tašky alebo pošlete rodine do zahraničia aby pripomenula chuť domova.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa @vengrinovazuzana,


Vznikli tak trochu náhodou

Hovorí sa, že tie najlepšie veci vzniknú náhodou. Inak to nebolo ani s unikátnou receptúrou, podľa ktorej sa Horalky vyrábajú od roku 1965 v pekárni Sedita. Závod vtedy dodával do predajní Tatranky, ktorých základ tvorila náplň z lieskových orieškov. Situácia na trhu však bola mizerná a hlavnej ingrediencie lieskovcov bolo málo.

Štefan Kassay, jeden z vtedajších zamestnancov, prišiel s alternatívnym riešením. Chýbajúce lieskovce boli doplnené arašidmi. Vznikla tak nová náplň a tým pádom sa musel zmeniť aj názov produktu. A Horalky boli na svete. Od vtedy už uplynulo niekoľko desaťročí, no okrem obalu sa obľúbená sladkosť vôbec nezmenila.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veva&Bobo (@dreamerplans),


Skvelé osve aj do pečenia

Horalky sú samé o sebe výborné, no ich chuť môže mať rôzne podoby. Slováci si tento keksík tak zamilovali, že ho neváhajú použiť ako „zlepšovák“ pri pečení. Vyskúšajte naše recepty a sami posúďte, či  chutia lepšie samotné, alebo ukryté v bábovke či medvedích labkách.


Mohlo by vás zaujať: Recept na niečo sladké? Bábovka vás vráti do detstva, upečte si ju ešte dnes!


Horalková bábovka

Bábovka je vďačný múčnik, ktorý spríjemní každé nedeľné popoludnie. Pridajte do nej tajnú ingredienciu a všetky susedky budú hádať, prečo je taká výborná.

Budete potrebovať:

– 2 ks Horaliek
– 240 g polohrubej múky
– 200 g práškového cukru
– 1 prášok do pečiva
– 4 vajíčka
– 150 ml mlieka
– 150 ml oleja

Postup:

Žĺtka z vajíčok vyšľahajte s cukrom a olejom, pridajte postrúhané Horalky, múku a prášok do pečiva. Zo zvyšných bielkov urobte tuhý sneh, jemne zapracujte do cesta, vylejte do vymastenej formy, vysypanej strúhankou. Pečte pri teplote 180 °C. Hotovú bábovku posypte práškovým cukrom a pozrite sa na svoj výtvor, pretože za okamih z neho nezostane ani omrvinka.

Medvedie labky s Horalkami

Medvedie labky sú tradičná vianočná cukrovinka, no nikde nie je napísané, že si ich nemôžete dopriať ku káve aj počas roka.

Budete potrebovať:

– 3 ks Horaliek
– 1 Ceru
– 1 vajíčko
– 100 g nasekaných orechov
– 150 g práškového cukru
– 250 g hladkej múky
– 1 prášok do pečiva
– práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup:

Horalky najemno nastrúhajte, zmiešajte s ostatnými ingredienciami a vypracujte hladké cesto. Formičky naplňte iba spolovice, labky sa počas pečenia nafúknu. Pečte v rúre, vyhriatej na 180 °C, upečené labky nechajte vychladnúť, vykopte z formičiek a obaľte v zmesi z práškového a vanilkového cukru.


Máte radi Horalky? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close