Horčicové semiačka sú skvelé na reumu aj v kuchyni: Presvedčte sa sami!

Horčica

thinkstockphotos.com

Horčica patrila do domácej lekárne už v časoch starých Rimanov. Zábaly z horčičných semiačok, či horčicová omáčka na podporu trávenia. To sú dve najčastejšie možnosti využitia horčičných semiačok, ktoré sa využívajú v našej kuchyni až dodnes. Ale prečo si vyberali práve horčicu?

Na reumu aj artritídu

Potrebujete si prekrviť stuhnuté nohy a ruky? Trápi vás reuma alebo artritída? Pripravte si jednoduchý zábal z horčičných semienok. Stačí si pár čiernych alebo tmavohnedých semienok rozdrviť na drobno a primiešať pár lyžíc teplej vody. Pripravená kašička sa priloží na postihnuté miesto. Za pár minút sa miesto prekrví až sčervenie. Takýto zábal pomáha aj pri liečbe karpálneho tunelu.

Semienko, ktoré rozhýbe trávenie

Bledšie semiačka sú vhodné pre tých, ktorí  majú problémy so zažívacím traktom. Pár rozhryzených semiačok prekrví zažívací trakt a zobudí váš tráviaci systém. Čierne zrniečka sú ostrejšie, preto sa na vnútorné užitie neodporúčajú. Okrem skvelej chuti do svojho jedálnička pridáte semienka bohaté na vitamín B6 – pyridoxín. Tento je rozpustný v tukoch a pomáha pri raste svalov, zvyšuje imunitu a vyrovnáva hladinu hormónov v tele. Dostatočná hladina tohto vitamínu v tele je dôležitá pri užívaní antikoncepcie, kedy hladina vitamínu B6 klesá a preto je nutné ho dopĺňať. Vďaka zvyšovaniu hladiny dopamínu budete veselší a spolu s dobou náladou odoženiete únavu. Okrem toho horčičné semiačka dochutia vaše zaváraniny a dodajú jedlám pikantnú korenistú chuť.


Mohlo by vás zaujať: Tipy a triky pre tú najlepšiu letnú grilovačku: Aby na ňu hostia dlho spomínali


Čo ukrýva horčičné semiačko?

Tuky :                        35 g

Sacharidy :               24 mg

Bielkoviny :               25 g

Vitamíny :

  • vitamín B6      0,5 mg
  • vitamín C        7 mg
  • vitamín A       31 IU

Minerály :

  • železo             9 mg
  • horčík             360 mg
  • vápnik             260 mg
  • sodík               12 mg
  • draslík             740 mg

Mohlo by vás zaujať: Páli vás záha a máte kyselinu? Pomôžu vám tieto potraviny


Horčicová marináda

Chcete si pripraviť tradičné domáce pokrmy trochu inak? Vyskúšajte grilované mäso v domácej horčicovej marináde. Chrumkavé kuracie stehná v kruste alebo zajačie stehienka s pridaním koreňovej zeleniny.

Potrebujeme:

  • 2 lyžice ostrej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžičky horčičných semiačok
  • sekanú petržlenovú vňať

Postup: o zmiešaných surovín si pripravíme marinádu, ktorou potrieme mäso a necháme ho postáť minimálne 3 hodiny. Bravčové a králičie mäso necháme odležať až do rána. Ak si chceme navariť pečené mäso v chrumkavej cruste stačí marinádu, ktorá nám zostala 15 minút pred dokončením natrieť na mäso a nechať zapiecť. Obľúbenou obmenou tradičného bravčového rezňa je nechať si mäso postáť v takejto marináde a na druhý deň máte netradičnú alternatívu.


Mohlo by vás zaujať: S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika


Plnená paprika trochu inak

Potrebujeme:

  • 100 g ryže
  • petržlenovú vňať
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g konzervu olúpaných paradajok
  • ½ kg mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžicu ostrej horčice
  • oregano
  • štipľavú papriku
  • soľ

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak a petržlenovú vňať si popražíme na oleji prilejeme konzervu paradajok, ktoré podľa potreby nakrájame na drobnejšie kúsky. Pridáme mleté mäso a horčicu, ktoré spolu podusíme aspoň 15 minút. Do hotovej zmesi primiešame uvarenú ryžu.

Zmesou plníme surovú zelenú papriku alebo paradajky, z ktorých vyberieme stred. Spolu ich dáme ešte na 15 minút zapiecť na namastený plech.  Pred dokončením vrch posypeme strúhaným parmezánom alebo údeným syrom. Podávame na obed s pečeným zemiakmi alebo na večeru s hriankou.


Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!


Horčicová zálievka

Potrebujeme:

  • Suroviny na zálievku :
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • dijonskú horčicu
  • morskú soľ

Postup: Suroviny zmiešame a môžeme ich použiť na zeleninové šaláty. Jablko, vlašské orechy, varené kuracie mäso odležané v zálievke sú zdravým a chutným obedom pri diétach.

Paradajky a cibuľa nakrájané na plátky dostanú po pár hodinách s dresingom jemnú pikantnú chuť. Doladí ju už len pár lístkov bazalky.


Ako často a na čo všetko používate horčicové semiačka vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close