Hormón, o ktorom by ste mali vedieť viac: Ako v tele pôsobí inzulín?

Koláč

gettyimages

Inzulín je kľúčom k prežitiu, a to nielen obrazne. Ešte do roku 1922 ľudia trpiaci jeho nedostatkom zomierali. Hoci je tento hormón známy najmä v spojení s cukrovkou, patrí k najvýznamnejším látkam v našom tele.

Procesy prebiehajúce v ľudskom organizme by sa dali prirovnať k zázraku. Iba malé percento ľudí dôkladne rozumie všetkým regulačným mechanizmom. Jeden z najdôležitejších hormónov je práve inzulín. Aké je jeho poslanie a ako jeho hladiny vplývajú na naše zdravie?

Kde sa tvorí a čo ovplyvňuje?

Inzulín je anabolický hormón, ktorý je produkovaný bunkami Langerhansových ostrovčekov v pankrease. Jeho hlavnou úlohou je regulácia hladiny cukru v krvi. Má na starosti energetický metabolizmus – riadi ukladanie a uvoľňovanie energie v organizme. V strave prijímame zložité cukry, ktoré sa trávením štiepia na jednoduché a po chvíli začne krvou prúdiť glukóza. Pre pankreas to znamená stimul na produkciu inzulínu. Ten v nasledujúcich hodinách nasmeruje glukózu z krvi smerom k pečeňovým, svalovým aj tukovým bunkám.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Tomáš Klus 2019 – Klusymfonie

Dostal prívlastok kľúč – otvára „bránu“ a umožňuje prestup glukózy do buniek. Hladina cukru v krvi sa po pár hodinách od jedla dostane do optimálnych hladín a spolu s tým klesne aj produkcia inzulínu. Uskladnená glukóza sa zmení na glykogén, ktorý bunky využívajú ako zdroj energie pre bežné aj záťažové fungovanie.

Od inzulínu závisí prežitie

Bez tohto dôležitého hormónu nedokážu bunky používať glukózu ako palivo. Bez inzulínu zostáva v krvi vysoká dávka cukru, ktorá pôsobí deštrukčne na cievne steny, spojivové tkanivá, oči, obličky, nervy aj srdce. Zmeny v produkcii sa najčastejšie viažu s cukrovkou, ktorá má 2 základné druhy:

  • Cukrovka 1. typu – pankreas nie je schopný vylučovať dostatočné množstvo inzulínu, aby pokryl potreby tela. Toto ochorenia postihuje už deti od útleho veku. Častým príznakom je únava, pocit smädu a časté močenie. Hoci jeho pôvod nie je úplne zrejmý, predpokladá sa, že vlastný imunitný systém útočí na Langerhansove ostrovčeky.
  • Cukrovka 2. typu – je typická pre dospelých a súvisí najmä so zlým životným štýlom. Objavuje sa postupne a diagnostikovaná je častokrát až v rozvinutom stave. Produkcia inzulínu síce funguje, alebo vzhľadom k opakovane vysokej hladine glukózy v krvi nepokrýva dostatočne potreby, respektíve si pacient vypestoval inzulínovú rezistenciu.

Mohlo by vás zaujať: Cukrovka 2. typu dávno nie je len vecou seniorov: Odhaľte ju včas!

Ste inzulínovo rezistentní? Dá sa to zistiť!

Inzulínovú rezistenciu (IR) lovci a zberači v minulosti nepoznali. Súvisí s príchodom rafinovaných sacharidov (biela múka, biely cukor, spracované potraviny) a prejedaním sa. Prudké vzostupy glukózy vyžadujú aj rýchly nástup inzulínu, avšak takáto nadmerná produkcia môže pankreas vyčerpať a poškodiť. Okrem toho do hry vstupujú aj samotné bunky.

Ich súčasťou sú inzulínové receptory, ktoré by mali reagovať na inzulín a umožniť prestup glukózy do bunky. Nadmerným pôsobením hormónu (teda aj pri častom, nekontrolovanom konzumovaní sacharidových jedál) sa tieto receptory postupne stávajú rezistentnými – nereagujú. Glukóza zostáva v krvnom riečisku a organizmus potrebuje čoraz vyššie dávky inzulínu, aby bariéry prekonal. Čoraz viac ľudí sa takto preje k cukrovke 2. typu.

Ako na sebe IR spoznať?

  • Priberáte a nedarí sa vám schudnúť.
  • Nedokážete dlhšie vydržať bez jedla, najmä bez sacharidového.
  • Po sacharidovom jedle sa cítite utlmene a chce sa vám spať.
  • Nepodávate dobrý psychický výkon. Reagujete pomalšie.
  • Ste častejšie náladoví a pod vplyvom emócii.

IR nespúšťa iba diabetes. Podieľa sa aj na rozvoji demencie, sklerózy, osteoporózy, spôsobuje predčasné starnutie, hormonálnu nerovnováhu, problémy s imunitou a iné vážne ochorenia. Pozitívom je, že tento stav sa dá zvrátiť. Absolvujte pravidelné kontroly krvného cukru a zo stravy vylúčte návykové a nezdravé cukry.

Aké skúsenosti s cukrovkou máte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close