Horúca čokoláda v zime poteší: Z akej šálky chutí podľa vedcov najlepšie?

Šálky

sxc.hu

Nová štúdia dokázala, že čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie než z bielej či červenej. Výskumníci z Polytechnickej univerzity v španielskej Valencii a z Oxfordu uskutočnili experiment, do ktorého zapojili 57 dobrovoľníkov. Každému z nich dali ochutnať tú istú horúcu čokoládu zo štyroch šálok. Každá z nich bola vytvorená z rovnakého materiálu a mala rovnaký tvar, rozdielne boli len farby – biela, krémová, oranžová a červená.

Každý dobrovoľník mal pri pití každej šálky obodovať číslami od jeden do desať pôžitok, sladkosť, chuť a čokoládovú arómu. Najviac im chutilo z oranžovej a krémovej šálky, najmenej z bielej. Výskumníci chceli štúdiou dokázať, že chuť je významne ovplyvnená aj faktormi, ktoré sa jedla či nápoja netýkajú.


Mohlo by vás zaujímať: Káva alebo čaj? Tipnite si, čomu dávajú Slováci prednosť


„Výsledky sú relevantné najmä pre vedcov, ktorí sa venujú tomu, ako mozog vníma vizuál, a to nielen samotného jedla, ale aj škatuľky, balenia či taniera, z ktorého je jedlo konzumované. Výsledky by mali byť stimulom aj pre šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií či ďalších ľudí, ktorí pracujú s jedlom,“ uviedli výskumníci v odbornom časopise Journal of Sensory Studies.

Informácie zverejnila webová stránka digitalspy.co.uk.


Má farba šálky u vás vplyv na to, ako vám nápoj z nej chutí? Vyjadrite svoj názor v diskusii pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, SITA
Odporúčame