Prečo si vyrábať zmrzlinu doma, keď sa dá jednoducho kúpiť v potravinách? Pretože len doma viete, čo sa v nej skutočne nachádza. Zmrzlina z obchodu, nech chutí akokoľvek úžasne, obsahuje nadmerné množstvo cukru, stužených tukov, éčok a umelých sladidiel. Takisto sa pri nej využíva kokosový tuk namiesto mliečneho. Ten je síce lacnejší, no zároveň aj nezdravší.
Výhody domácej zmrzliny
Na jej prípravu nepotrebujete žiaden zmrzlinovač a bude vás stáť maximálne tri až štyri eurá na misku. Najväčšou výhodou je, že si ľahko odsledujete množstvo cukru v nej. Je teda len na vás, či zvolíte kalorickejšiu a sladšiu variantu alebo tú zdravšiu. Príprava trvá približne pätnásť minút, rátajte s tým, že mraziť by sa mala aspoň tri hodiny.
Náš tip: Zmrzlinu každú hodinu vyberte z mrazničky, premiešajte ju a vložte naspäť. Bude mať lepšiu konzistenciu.
Mohlo by vás zaujímať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!
Smotanová zmrzlina
Potrebujeme:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- vanilkový cukor
- práškový cukor
Postup: Medzi najobľúbenejšie zmrzliny patrí smotanová. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Najprv z vajíčok odstráňte bielka a do žĺtok v miske pridajte vanilkový a práškový cukor. Zmes je potrebné miešať až dovtedy, kým nevznikne pena. Ďalej prevarte mlieko so smotanou a spojte so žĺtkovou penou. Následne povarte spolu, aby zmes zhustla. Hotovú ju prelejte do misky a nechajte vychladnúť, potom vložte do mrazničky na aspoň 2 až 3 hodiny.
Čerešňová zmrzlina
Potrebujeme:
- 200 g čerešní
- 160 ml smotany na šľahanie
- 150 ml bieleho jogurtu
- práškový cukor
Postup: Čerešne dobre umyjeme, zbavíme kôstok a rozmixujeme. Ďalej vyšľaháme smotanu, pridáme do nej biely jogurt, višne a aj cukor. Množstvo cukru je len na vás a závisí od toho, či máte radšej sladšiu zmrzlinu, alebo menej kalorickú variantu. Všetky ingrediencie spolu v miske dobre premiešame a dáme do mrazničky zamraziť.
Mohlo by vás zaujímať: Svet a Instagram ovládol nový hit: Tradičná pochúťka v modernom šate
Čokoládová zmrzlina
Potrebujeme:
- 100 g čokolády na varenie
- 300 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 30 g kakaa
- práškový cukor
Postup: Do mlieka vsypte cukor a zmes priveďte k varu. Hneď, ako mlieko začne vrieť, nasypte doňho nastrúhanú čokoládu a kakao. Potom ho odstavte z ohňa, ale neprestávajte miešať, až kým sa kúsky čokolády úplne nerozpustia. Následne našľahajte smotanu a pridajte ju do prevarenej zmesi s čokoládou. Opatrne zmiešajte. Nalejte do misky a nechajte zmraziť. Ak chcete, aby bola zmrzlina vláčnejšia, každú hodinu ju premiešajte.
Levanduľová zmrzlina
Potrebujeme:
- 600 ml smotany na šľahanie
- balíček sladeného zahusteného mlieka
- 100 g bielej čokolády
- 3 vaječné žĺtka
- pár stoniek levandule
Postup: Smotanu, sladené mlieko a levanduľu dajte do hrnca. Zmes zohrejte, ale nevarte. Potom ju pol hodinku nechajte odstáť a následne ju sceďte. Žĺtka vyšľahajte a pridajte do smotany. Všetko spolu premiešajte a zohrejte na miernom ohni, opäť ale nevarte. Nalámte kúsky čokolády a počkajte, až kým sa nerozpustia. Zmes nalejte do misky, nechajte vychladnúť a vložte na pár hodín do mrazničky.
Pripravujete si zmrzlinu doma aj vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.