Horúce leto si pýta domácu zmrzlinu: Pripravte ju jednoducho, rýchlo a bez chémie

Zmrzlina

thinkstockphotos.com

Prečo si vyrábať zmrzlinu doma, keď sa dá jednoducho kúpiť v potravinách? Pretože len doma viete, čo sa v nej skutočne nachádza. Zmrzlina z obchodu, nech chutí akokoľvek úžasne, obsahuje nadmerné množstvo cukru, stužených tukov, éčok a umelých sladidiel. Takisto sa pri nej využíva kokosový tuk namiesto mliečneho. Ten je síce lacnejší, no zároveň aj nezdravší.

Výhody domácej zmrzliny

Na jej prípravu nepotrebujete žiaden zmrzlinovač a bude vás stáť maximálne tri až štyri eurá na misku. Najväčšou výhodou je, že si ľahko odsledujete množstvo cukru v nej. Je teda len na vás, či zvolíte kalorickejšiu a sladšiu variantu alebo tú zdravšiu. Príprava trvá približne pätnásť minút, rátajte s tým, že mraziť by sa mala aspoň tri hodiny.

Náš tip:  Zmrzlinu každú hodinu vyberte z mrazničky, premiešajte ju a vložte naspäť. Bude mať lepšiu konzistenciu.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Smotanová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor

Postup: Medzi najobľúbenejšie zmrzliny patrí smotanová. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Najprv z vajíčok odstráňte bielka a do žĺtok v miske pridajte vanilkový a práškový cukor. Zmes je potrebné miešať až dovtedy, kým nevznikne pena. Ďalej prevarte mlieko so smotanou a spojte so žĺtkovou penou. Následne povarte spolu, aby zmes zhustla. Hotovú ju prelejte do misky a nechajte vychladnúť, potom vložte do mrazničky na aspoň 2 až 3 hodiny.

Čerešňová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 200 g čerešní
  • 160 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • práškový cukor

Postup: Čerešne dobre umyjeme, zbavíme kôstok a rozmixujeme. Ďalej vyšľaháme smotanu, pridáme do nej biely jogurt, višne a aj cukor. Množstvo cukru je len na vás a závisí od toho, či máte radšej sladšiu zmrzlinu, alebo menej kalorickú variantu. Všetky ingrediencie spolu v miske dobre premiešame a dáme do mrazničky zamraziť.


Mohlo by vás zaujímať: Svet a Instagram ovládol nový hit: Tradičná pochúťka v modernom šate


Čokoládová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 300 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • práškový cukor

Postup: Do mlieka vsypte cukor a zmes priveďte k varu. Hneď, ako mlieko začne vrieť, nasypte doňho nastrúhanú čokoládu a kakao. Potom ho odstavte z ohňa, ale neprestávajte miešať, až kým sa kúsky čokolády úplne nerozpustia. Následne našľahajte smotanu a pridajte ju do prevarenej zmesi s čokoládou. Opatrne zmiešajte. Nalejte do misky a nechajte zmraziť. Ak chcete, aby bola zmrzlina vláčnejšia, každú hodinu ju premiešajte.

Levanduľová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 600 ml smotany na šľahanie
  • balíček sladeného zahusteného mlieka
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 vaječné žĺtka
  • pár stoniek levandule

Postup: Smotanu, sladené mlieko a levanduľu dajte do hrnca. Zmes zohrejte, ale nevarte. Potom ju pol hodinku nechajte odstáť a následne ju sceďte. Žĺtka vyšľahajte a pridajte do smotany. Všetko spolu premiešajte a zohrejte na miernom ohni, opäť ale nevarte. Nalámte kúsky čokolády a počkajte, až kým sa nerozpustia. Zmes nalejte do misky, nechajte vychladnúť a vložte na pár hodín do mrazničky.


Pripravujete si zmrzlinu doma aj vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close