Horúce nápoje päťkrát inak: S alkoholom aj bez, v chladnom počasí si ich vychutnáte ešte viac

Gettyimages

Gettyimages

Dážď, zima, vietor, jesenné čľapkanice… Po návrate domov z práce či vychádzky dobre padne nielen teplá deka, ale aj horúci nápoj. Na svoje si prídu milovníci čokolády, kávy, aj alkoholu. Ktorý bude váš obľúbený?

Lahodná horúca čokoláda s cukríkmi marshmallow

Potrebujeme:

150 g mliečnej alebo horkej čokolády
250 ml smotany
cukríky marshmallow

Postup: Roztopíme čokoládu, smotanu zohrejeme, a potom ich spolu zmiešam. Navrch dáme cukríky marshmallow. Ak ich chcete mať trocha roztopené, pridajte ich do čokolády, keď ešte bude na ohni. Tento nápoj milujú predovšetkým deti, no určite ním nepohrdnete ani vy.


Mohlo by vás zaujať: Zohrejú na tele i na duši: Vysúšajte tieto horúce nápoje, neoľutujete!


Sladký a koňakový Eggnog

Potrebujeme:

4 cl koňaku
4 cl rumu
1 vajce
1 čajovú lyžičku práškového cukru
mletú škoricu
strúhaný muškátový orech
horúce mlieko

Postup: Koňak, rum, vajce a cukor vymixujeme, nalejeme do pohárov a dolejeme horúcim mliekom. Nakoniec poprášime škoricou a nastrúhaným muškátovým orechom.

Orientálne Chai Latte

Potrebujeme:

1 vrecúško čierneho čaju (alebo lyžičku sypaného)
2-3 klinčeky
zázvor veľkosti palca
pár guľôčok čierneho korenia
štipku muškátového orieška
1 semiačko kardamónu
mletú škorica na ozdobenie
100 ml vody
100 ml mlieka
med alebo hnedý cukor

Postup: Do vody dáme škoricu, klinček, kardamón, ošúpaný a nahrubo nasekaný zázvor a korenie. Pridáme aj muškátový orech a necháme vrieť 5 minút. Do vriacej voňavej vody pridáme čajové vrecúško a necháme prevrieť ďalších 5 minút. Koncentrát precedíme cez sitko a odstavíme. Potom pridáme mlieko, cukor alebo med a opäť privedieme do varu. Chai Latte ešte raz precedíme, poprášime škoricou a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Zahrejte sa skvelou chuťou: Tieto horúce nápoje zvládnete pripraviť aj vy


Tak trochu iná káva

Potrebujeme:

1 čajovú lyžičku práškového cukru
4,5 cl írskej whisky
15 cl silnej horúcej kávy
1 polievkovú lyžicu šľahačky

Postup: Pohár na stopke vypláchneme horúcou vodou a otrasieme dosucha. Vložíme doň cukor, zalejeme írskou whisky a kávou. Premiešame, aby sa cukor rozpustil a ozdobíme šľahačkou.

Rumová bomba Sweet Honeymoon

Potrebujeme:

2 cl tekutého medu
4 cl kvalitného rumu (54%)
4 cl horúcej mokka kávy
2-3 polievkové lyžice šľahačky
štipku mletej škorice

Postup: Med zohrievame, kým sa celkom nerozpustí. Potom ho nalejeme do vysokej kávovej šálky a premiešame s rumom a horúcou kávou. Navrch nastriekame šľahačku a podávame posypané škoricou.


Aké ďalšie zaujímavé horúce nápoje si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame