Hovädzie mäso na vašom stole: Je pochúťkou nielen pre slávnostné dni

Hovädzia rolka

thinkstockphotos.com

Pripravujete obed pre veľký počet ľudí? Pri zvláštnych príležitostiach alebo slávnostných obedoch nič nepokazíte, ak zvolíte niektorý z našich receptov s hovädzím mäsom. Je síce drahšie, ale pre telo predstavuje zdroj cenných živín – zinok, horčík, železo, vitamíny skupiny B či všetky potrebné aminokyseliny.

Špikovaná hovädzia pečienka

Potrebujeme:

  • 1 kg roštenky alebo zadného hovädzieho
  • 200 g chudého údeného bôčika
  • 100 g sterilizovaných uhoriek
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 100 g masti
  • 200 g cibule
  • 1 hrnček vývaru z kostí
  • 2 lyžice hladkej múky
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Do odblaneného mäsa špičkou noža urobíme otvory, vsunieme do nich tenké kúsky údeného bôčika a uhoriek, osolíme a okoreníme. Zboku urobíme väčšie vrecko, vsunieme doň uvarené vajcia a zopneme ihlou. Na masti opražíme posekanú cibuľu a mäso v nej zo všetkých strán opečieme, podlejeme troškou vody a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka. V priebehu pečenia podlievame horúcim vývarom. Mäkké mäso vyberieme, výpek zaprášime múkou, opražíme, podlejeme zvyškom vývaru, povaríme a nakoniec omáčku pretlačíme cez sitko. Hotovú omáčku zlepšíme vmiešaním zvyškov údeného bôčika  a najemno pokrájaných uhoriek. Mäso porciujeme tak, aby v každom reze bolo koliesko vajca, kúsky bôčika a uhoriek. Podávame s ryžou.


Mohlo by vás zaujať: Recepty z mletého mäsa sú chutné a rýchle: Vyskúšate ich aj vy?


Sviečkovica s brusnicami

Potrebujeme:

  • 500 g hovädzej sviečkovice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku horčice
  • 4 lyžice oleja
  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľu
  • bobkový list
  • celé nové korenie
  • vývar alebo vodu
  • 30 g hladkej múky
  • 50 g brusnicového džemu
  • 2 dl smotany
  • citrónovú šťavu
  • cukor

Postup: Mäso odblaníme, umyjeme, osušíme v utierke, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a v horúcom oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Odstavíme, pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list a niekoľko zrniek nového korenia, podlejeme horúcim vývarom a prikryté dusíme. Počas dusenia mäso obraciame  podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme zeleninu zaprášime múkou pomiešame, trocha popražíme, podľa potreby podlejeme a ešte povaríme. Potom pridáme trocha brusnicového džemu a smotanu, necháme prejsť varom a omáčku pretrieme. Nakoniec ju podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou a osladíme. Mäso pokrájame na tenké plátky a ozdobíme kolieskom citróna a trochou brusnicového džemu. Podávame so žemľovou knedľou.


Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!


Hovädzie plátky po provensálsky

Potrebujeme:

  • 1 kg zadného hovädzieho mäsa
  • 100 g masti
  • 2 cibule
  • 50 g hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 papriky
  • 5 paradajok
  • 60 g masla
  • petržlenovú vňať

Postup: Čisté mäso nakrájame na 7-8 plátkov, naklepeme a na masti opečieme z oboch strán. Potom preložíme do inej nádoby. Na zvyšnom tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášime múkou, opäť popražíme, zalejeme vodou a povaríme na riedku omáčku. Pridáme mäso, mleté čierne korenie, rozdrvený cesnak, zakryjeme a v rúre dusíme domäkka. Papriky zbavené semien a stopiek vložíme do vriacej vody, 6 minút povaríme, scedíme a nakrájame na prúžky. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame. Napokon zeleninu osolíme a opražíme na panvici na masle. Na mäkké mäso navŕšime zmes zeleniny a posypeme petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame varené zemiaky.


Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Španielske vtáčiky

Potrebujeme:

  • 4 väčšie plátky hovädzieho mäsa
  • horčicu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžicu masti
  • salámu
  • uhorku v sladkokyslom náleve
  • vajcia uvarené natvrdo
  • vývar
  • šľahačku
  • hladkú múku

Postup: Plátky mäsa dôkladne naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Na to dáme salámu, uhorku a natvrdo uvarené vajce. Všetko zabalíme a obviažeme niťou. Do nádoby dáme masť, do nej položíme vtáčiky, navrch ešte nakrájame salámu, uhorku a vajce a pridáme 2 lyžice horčice. Trochu osolíme a okoreníme, prikryjeme a dáme piecť do rúry. Po zmäknutí mäsa vtáčiky vyberieme a s pridaním trošky vývaru omáčku povaríme. Medzitým rozmiešame šľahačku s múkou a zalejeme omáčku v nádobe. Necháme krátko prejsť varom a precedíme na vtáčiky. Podávame napríklad s knedľou. 


Máte radi hovädzinu? Aké jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame