Pripravujete obed pre veľký počet ľudí? Pri zvláštnych príležitostiach alebo slávnostných obedoch nič nepokazíte, ak zvolíte niektorý z našich receptov s hovädzím mäsom. Je síce drahšie, ale pre telo predstavuje zdroj cenných živín – zinok, horčík, železo, vitamíny skupiny B či všetky potrebné aminokyseliny.
Špikovaná hovädzia pečienka
Potrebujeme:
- 1 kg roštenky alebo zadného hovädzieho
- 200 g chudého údeného bôčika
- 100 g sterilizovaných uhoriek
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 100 g masti
- 200 g cibule
- 1 hrnček vývaru z kostí
- 2 lyžice hladkej múky
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Do odblaneného mäsa špičkou noža urobíme otvory, vsunieme do nich tenké kúsky údeného bôčika a uhoriek, osolíme a okoreníme. Zboku urobíme väčšie vrecko, vsunieme doň uvarené vajcia a zopneme ihlou. Na masti opražíme posekanú cibuľu a mäso v nej zo všetkých strán opečieme, podlejeme troškou vody a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka. V priebehu pečenia podlievame horúcim vývarom. Mäkké mäso vyberieme, výpek zaprášime múkou, opražíme, podlejeme zvyškom vývaru, povaríme a nakoniec omáčku pretlačíme cez sitko. Hotovú omáčku zlepšíme vmiešaním zvyškov údeného bôčika a najemno pokrájaných uhoriek. Mäso porciujeme tak, aby v každom reze bolo koliesko vajca, kúsky bôčika a uhoriek. Podávame s ryžou.
Mohlo by vás zaujať: Recepty z mletého mäsa sú chutné a rýchle: Vyskúšate ich aj vy?
Sviečkovica s brusnicami
Potrebujeme:
- 500 g hovädzej sviečkovice
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžičku horčice
- 4 lyžice oleja
- 300 g koreňovej zeleniny
- 1 cibuľu
- bobkový list
- celé nové korenie
- vývar alebo vodu
- 30 g hladkej múky
- 50 g brusnicového džemu
- 2 dl smotany
- citrónovú šťavu
- cukor
Postup: Mäso odblaníme, umyjeme, osušíme v utierke, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a v horúcom oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Odstavíme, pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list a niekoľko zrniek nového korenia, podlejeme horúcim vývarom a prikryté dusíme. Počas dusenia mäso obraciame podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme zeleninu zaprášime múkou pomiešame, trocha popražíme, podľa potreby podlejeme a ešte povaríme. Potom pridáme trocha brusnicového džemu a smotanu, necháme prejsť varom a omáčku pretrieme. Nakoniec ju podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou a osladíme. Mäso pokrájame na tenké plátky a ozdobíme kolieskom citróna a trochou brusnicového džemu. Podávame so žemľovou knedľou.
Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!
Hovädzie plátky po provensálsky
Potrebujeme:
- 1 kg zadného hovädzieho mäsa
- 100 g masti
- 2 cibule
- 50 g hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 papriky
- 5 paradajok
- 60 g masla
- petržlenovú vňať
Postup: Čisté mäso nakrájame na 7-8 plátkov, naklepeme a na masti opečieme z oboch strán. Potom preložíme do inej nádoby. Na zvyšnom tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášime múkou, opäť popražíme, zalejeme vodou a povaríme na riedku omáčku. Pridáme mäso, mleté čierne korenie, rozdrvený cesnak, zakryjeme a v rúre dusíme domäkka. Papriky zbavené semien a stopiek vložíme do vriacej vody, 6 minút povaríme, scedíme a nakrájame na prúžky. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame. Napokon zeleninu osolíme a opražíme na panvici na masle. Na mäkké mäso navŕšime zmes zeleniny a posypeme petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Španielske vtáčiky
Potrebujeme:
- 4 väčšie plátky hovädzieho mäsa
- horčicu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžicu masti
- salámu
- uhorku v sladkokyslom náleve
- vajcia uvarené natvrdo
- vývar
- šľahačku
- hladkú múku
Postup: Plátky mäsa dôkladne naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Na to dáme salámu, uhorku a natvrdo uvarené vajce. Všetko zabalíme a obviažeme niťou. Do nádoby dáme masť, do nej položíme vtáčiky, navrch ešte nakrájame salámu, uhorku a vajce a pridáme 2 lyžice horčice. Trochu osolíme a okoreníme, prikryjeme a dáme piecť do rúry. Po zmäknutí mäsa vtáčiky vyberieme a s pridaním trošky vývaru omáčku povaríme. Medzitým rozmiešame šľahačku s múkou a zalejeme omáčku v nádobe. Necháme krátko prejsť varom a precedíme na vtáčiky. Podávame napríklad s knedľou.
Máte radi hovädzinu? Aké jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.