Hranolky milujú ľudia na celom svete: Kto ich vymyslel a ako z nich nepribrať?

hranolky

kozzi.com

K vynálezu hranolčekov sa vášnivo hlásia tak Francúzi ako aj Belgičania. Vo Francúzsku sa traduje, že prvé vyprážané pomfrity sa predávali v parížskych pouličných stánkoch krátko po veľkej revolúcii koncom 18. storočia. Podľa belgických povestí zas hranolky vznikli v meste Namur už v 17. storočia. Tamojší rybári si vraj často smažili úlovky z rieky Meuse, keď ale jednej zimy rieka zamrzla, nahradili ryby zemiakmi v tvare útlych rybičiek. Nech je ako chce, dnes patria hranolky medzi najobľúbenejšie jedlá na svete!

Hranolkové výskumy

O prvenstvo v podávaní hranolkov sa vedú vášnivé debaty. Francúzi už svoje „nároky“ môžu podporiť jednoznačnými dátami. Francúzska historička Madeleine Ferrièreová, ktorá sa zaoberá dejinami jedla, vypátrala, že hranolky sa v stánkoch na parížskom moste Pont Neuf predávali krátko po roku 1789.

Autor „hranolkovej“ kuchárky Albert Verdeyen však má trochu iný názor.My Belgičania sme z hranoliek urobili noblesné jedlo,“ tvrdí. Jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na inú vec. Francúzsko a Belgicko idú každý svojou vlastnou cestou. Pre jedných sú hranolky iba prílohou k mäsu, Belgičania ich ale často jedia samotné, len s omáčkou.“


Mohlo by vás zaujať:  Emulgátorová abeceda: Viete, na ktoré „éčka“ si treba dávať najväčší pozor?


Názvy sú rôzne

V týchto krajinách sa hranolky predávajú pod názvom pommes frites – čiže fritované zemiaky. Americký výraz french fries (francúzske „fritky“) sa uchytil neskôr. Údajne ho zaviedli americkí vojaci, ktorým hranolky počas prvej svetovej vojny predstavili francúzsky hovoriaci kolegovia. O slovenskej variácii nie je veľmi čo špekulovať – pravidlo pozriem-vidím hovorí jasnou rečou, a tak máme hranolky.

Obľúbené sú aj mrazené

Boom hranoliek sa zväčšil, keď sa začali v štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia vyrábať aj v mrazenej podobe. Dnes je ich najväčším výrobcom kanadská firma McCain a každá tretia hranolka zjedená na svete pochádza práve od nej – či už ju kúpite v obchode alebo v McDonalds či v KFC, ktorým ich tiež dodáva.


Mohlo by vás zaujať: Chcete ochrániť svoje srdce a cievy? Nalejte si šálku čierneho čaju!


Väčšie porcie, viac kalórií

Zaujímavé je, že zatiaľ čo jedna porcia hranoliek mala pred dvadsiatimi rokmi asi 210 kalórií, dnes ich má neraz aj trikrát toľko. Mnoho ľudí túto chutnú dobrotu obviňuje z priberania – a sčasti oprávnene. Rozhodne by nemali byť na vašom každodennom jedálnom lístku – hoci deti práve hranolky radi vydávajú za zdravú zeleninu.

Čo o nich možno neviete?

  • V roku 2003 po tom, ako Francúzsko vyjadrilo nesúhlas s americkým úmyslom bombardovať Irak niektorí americkí patriotickí bufetári premenovali french fries na freedom fries („fritky“ slobody)
  • Hranolky servírujú v rôznych krajinách s rôznymi pochutinami – okrem klasického kečupu či tatárskej omáčky napríklad  aj s octom
  • V USA je obľúbená kombinácia hranolkov a vanilkovej zmrzliny
  • Priemerný Američan zje okolo 15 kíl hranolkov za rok
  • V USA majú hranolky aj svoj vlastný deň – 13. júl

Mohlo by vás zaujať: Turecká káva nalačno radšej nie: Vášmu telu takto škodí


Ako z hranolkov nepribrať?

Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým si môžete zamaškrtiť a zároveň ochrániť svoju postavu pred kilami nayše.

  1. Pýtajte si nahrubo krájané – tie absorbujú menej oleja
  2. Nenechajte sa zlákať cenou – rozdiel medzi veľkou a strednou porciou je malý, ale myslite sa svoju postavu a zdravie – menej je v tomto prípade viac
  3. Podeľte sa – neobjednávajte si v spoločnosti každý vlastnú porciu – objednajte jednu a podeľte sa. Ak vám nebude stačiť, vždy môžete doobjednať.
  4. Doma ich pripravujte v rúre, nie vo fritéze
  5. Ak ich fritujete, nezabudnite z nich pomocou papierovej utierky odsať olej
  6. Jedzte pomaly – znížite šancu, že ich zjete viac, ako ste pôvodne chceli
  7. Zamyslite sa nad omáčkou – najmenej kalorická je horčica (cca 380kJ/100g), nasleduje tatárska omáčka (cca 400 kJ/100g) a najkalorickejší je kečup (cca 440 kJ/100 g)

Ako často si doprajete hranolky vy? Máte nejaký tip na ich prípravu? Podeľte sa oň aj s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: kozzi.com, kozzi.com, Viera, ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close