Hrášková polievka či roláda: Pripravte si chutný obed, ktorý bude hotový za pár minút

Hrach

thinkstockphotos.com

Máj je jedným z najobľúbenejších mesiacov v roku. Voňavý a nesmierne zdravý jarný hrášok je zas jedným z prvých zeleninových poslov jari. Najlepší je samozrejme čerstvý, no je možné pripraviť si z neho aj rovnako chutné hrachové jedlá, ktoré doplnia telu zásoby vitamínov a potešia váš jazýček. Ak vám zvýši hrach, ktorý nie je taký sladký ako by mohol byť, budete vedieť, čo s ním podniknúť.

Máj je jedným z najobľúbenejších mesiacov v roku. Voňavý a nesmierne zdravý jarný hrášok je zas jedným z prvých zeleninových poslov jari. Najlepší je samozrejme čerstvý, no je možné pripraviť si z neho aj rovnako chutné hrachové jedlá, ktoré doplnia telu zásoby vitamínov a potešia váš jazýček. Ak vám zvýši hrach, ktorý nie je taký sladký ako by mohol byť, budete vedieť, čo s ním podniknúť.

Polievka z mladého hrášku

Potrebujeme:

  • 100 g čerstvého jarného hrášku
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice masla
  • 1 sladkú smotanu
  • 1 lyžicu celozrnnej hladkej múky
  • hrsť kôpru
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • korenie

Postup: Na roztopenom masle opražíme múku a zalejeme vodou. Pridáme vňate a na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme asi 15 minút a pridáme aj mladý hrášok. Varíme ešte asi 10 minút, odstavíme z ohňa a rozmixujeme. Dochutiť môžeme soľou, korením, resp. koreninami podľa vlastnej chuti. Nakoniec pridáme sladkú smotanu, necháme prevrieť a odstavíme. Podávať môžeme s lístkom čerstvej mäty, resp. s opečenou bagetou. Môžete posypať postrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujímať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!


Jarná hrášková rolka

Potrebujeme:

  • 200 g kuracích pŕs
  • 100 g prosciuta
  • 100 g hrášku
  • 50 g najemno strúhaného syra
  • 1 lyžicu masla
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej

Postup: Kuracie mäso naklepeme natenko a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa jednotlivé kusy mäsa okrajmi prekrývali a vytvorili tak súvislú vrstvu. Osolíme a okoreníme ich. Na kuracie mäso dáme rovnakým spôsobom vrstvu prosciuta. Hrášok uvaríme do mäkka, scedíme, pridáme doň lyžicu roztopeného masla, rozmixujeme a zmiešame s nastrúhaným syrom. Zmes natrieme na prosciuto a zvinieme do rolády. Polejeme olivovým olejom a podlejeme trochou vody. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 45 – 60 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Jarná hrášková pasta

Potrebujeme:

  • 100 g čerstvého hrášku
  • 1 avokádo
  • 1 lyžicu masla
  • soľ
  • korenie

Postup: Hrášok uvaríme, precedíme a rozmixujeme. Pridáme doň maslo, soľ, korenie a premiešame. Avokádo ošúpeme, vyberieme z neho kôstku a vidličkou ho dobre pretlačíme, aby z neho vznikla kaša. Primiešame ho do hráškovej zmesi a dobre spolu premiešame. Nátierku podávame ku celozrnnej bagete, ale hodí sa aj ku hriankam.


Aké ďalšie chutné jedlá z hrášku si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame