Hubové hody sa môžu začať: Spoznajte pravidlá ich zberu a prípravy

zber

Thinkstock.com

Hríby patria medzi obľúbené pochúťky mnohých ľudí. Ak im ešte len prichádzate na chuť, mali by ste poznať niekoľko základných pravidiel ich zberu, ale aj prípravy. Ochránite tak svoje zdravie a zdravie svojich blízkych a zároveň si ich na tanieri naplno vychutnáte.

Zbierajte, čo poznáte

Nápadná červená muchotrávka s bielymi bodkami nie je ani zďaleka jedinou jedovatou hubou. Nepodceňujte silu prírody a spoliehajte sa len na tie druhy, ktoré viete stopercentne rozoznať. Najjednoduchšie sa rozoznávajú suchohríby, dubáky, masliaky, či kozáky (aj keď aj pri zbere týchto si treba dať pozor napríklad na satana s červenou nohou). Vhodné pre hubárov začiatočníkov sú žlté kuriatka. Keď ste sa do lesa vybrali s menej skúsenými hubármi, skontrolujte každý ich úlovok. Huby by v žiadnom prípade nemali byť staré, s prvkami hniloby. Tú neorezávajte, ale rovno celý kus zahoďte.


Mohlo by vás zaujať:  Hubárska sezóna volá: Ktoré hríby ako prospievajú vášmu zdraviu?


Spoľahnite sa na odborníka

Ak chcete rozšíriť svoj záber zbieraných húb, zabudnite na chodenie po lese s vreckovou encyklopédiou. Na rozdiely a veci, ktoré si treba pri zbere všímať vás najlepšie upozorní skúsený hubár, ktorý dané druhy zbiera roky. Ideálne je, keď s vami môže ísť priamo do lesa a ukáže vám, ktoré hneď, ktoré kusy do koša patria a ktoré nie. Ak ich nazbierate a prinesiete len ukázať, môže sa stať, že aj dobré huby sú v koši v kontakte s jedovatými a to rozhodne nie je najlepší spôsob ich prenosu.

Dôležité je aj miesto zberu

Ideálne je zbierať v lese, ktorý poznáte. Po prvé, tak ľahko nazablúdite (pohľad na hríby v machu zvedie z plánovanej trasy takmer každého). Po druhé, viete o možných nebezpečenstvách – a to tak zo strany prírody (napríklad medvede či iné zvieratá), ale aj človeka. Vo vojenských lesoch na Záhorí, kde tiež mnoho ľudí zbiera huby, napríklad tento rok robili postrek na zabránenie šírenia listožravého hmyzu a zber búb zakázali.


Mohlo by vás zaujať: Znamenité a originálne pochúťky z húb: Oživte nimi svoj jedálniček


Na igelit zabudnite

Kôš patrí k zberu húb ako maslo na chlieb opodstatnene. Nepomačkajú sa v ňom, môžu voľne dýchať, nezdusia sa. Ak hríby v hore hľadáte iba náhodne a nechce sa vám vždy chodiť s košom, pribaľte si aspoň sieťovanú látkovú tašku. Keby ste nemali ani tú, je lepšie spraviť si nosidlo z kusu oblečenia ako z igelitu či umelej hmoty.

 Čo s nimi doma?

V lese ste ich sčasti očistili, doma ich dočistite poriadne. Nezabudnite ich vyumývať, ak treba použite aj handričku. Pri ich krájaní oddeľte červivé časti a zahoďte. Obzvlášť pozor na toto pravidlo pri sušení. Aj nie ste dôkladní môže sa stať, že za deň-dva sušenia sú aj z čistých kúskov červivé.

Huby, ktoré sme nazbierali v lese nekonzumujeme surové. Vždy ich treba uvariť, udusiť, ugrilovať – jednoducho tepelne upraviť. Základom pri príprave jedál z húb je pokrájať ich na tenké menšie kúsky. Lepšie sa tepelne spracujú a zároveň sú prijateľnejšie pre náš žalúdok. Aj tak ich však musíte poriadne pohrýzť – inak by vám mohlo byť ťažko. Tiež sa pri ich príprave treba vyhnúť  veľkému množstvu oleja či iných ťažkých prísad. Ľudia, ktorí majú citlivý žalúdok by mali s konzumáciou húb začínať postupne a po menších dávkach. Inak by im mohlo hroziť vracanie hoci jedovaté huby nezjedli.


Aké hríby zbierate najradšej? Kam na ne chodíte? Čo si z nich najradšej pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, Maroš

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close