Hríbová polievka, ako ju nepoznáte: Recepty, ktoré v tomto počasí pohladia telo i dušu

Tanier s polievkou

Hríbová polievka dokáže poriadne zahriať (Zdroj: thinkstockphotos)

S vlhkým jesenným počasím sa množstvo Slovákov vyberá do lesa na huby. Niet sa čomu diviť, ich chuť je jednoducho nezameniteľná. Vyniknú výborne k mäsu, samostatne, ale tiež v poctivých polievkach. Vybrali sme pre vás tri, ktoré určite rozohrejú telo i dušu počas chladných dní. A ak nemáte doma čerstvé huby, nevadí. Poradíte si aj so sušenými.

S vlhkým jesenným počasím sa množstvo Slovákov vyberá do lesa na huby. Niet sa čomu diviť, ich chuť je jednoducho nezameniteľná. Vyniknú výborne k mäsu, samostatne, ale tiež v poctivých polievkach. Vybrali sme pre vás tri, ktoré určite rozohrejú telo i dušu počas chladných dní. A ak nemáte doma čerstvé huby, nevadí. Poradíte si aj so sušenými.

Krémová polievka s dubákmi

Potrebujeme:

  • 300 g čerstvých dubákov (možnosť nahradiť menším množstvom sušených)
  • 500 g zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 200 ml sladkej smotany
  • kôpor
  • olej
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • rozmarín

Postup: Ak nemáme k dispozícii čerstvé dubáky, dobre poslúžia aj tie zmrazené či sušené. Na úvod opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a keď začne mäknúť pridáme očistené a na plátky nakrájané hríby. Chvíľočku povaríme a podlejeme vodou. Pridáme bobkový list, soľ, rozmarín a čierne korenie podľa chuti. Po približne 20 minútach vyberieme polovicu hríbov. Dodáme na kocky nakrájané zemiaky, nezabúdame tiež dolievať vodu. Varíme dokým nebudú mäkké, vtedy vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do rozmixovanej polievky vrátime odložené hríby a pridáme sladkú smotanu. Necháme prevariť. Polievku podávame ozdobenú kôprom.


Mohlo by vás zaujímať: Hubová sezóna stále trvá: Pripravte si skvelý guláš, fašírky či plnené bedle


Ostrá hlivová polievka

Potrebujeme:

  • 400 g hlivy
  • olej
  • 2 kocky zeleninového bujónu
  • hrsť ovsených vločiek
  • 3 ČL papriky
  • 1 cibuľu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list

Postup: Očistenú hlivu nakrájame na prúžky. V hrnci ju asi 5 minút restujeme na rozpálenom oleji spolu s na jemno nakrájanou cibuľou a cesnakom. Potom ju zalejeme horúcou vodou. Pridáme dve kocky bujónu. Po chvíli prihodíme očistené zemiaky, časť nakrájanú na kocky, časť na maličké kúsky. Tie sa rozvaria a zahustia polievku. Okoreníme bobkovým listom, 3 čajovými lyžičkami mletej papriky, soľou a čiernym korením. Na záver, keď už budú väčšie zemiaky uvarené, zahustíme hrsťou ovsených vločiek.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete hríby? Vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov!


Rýchla zeleninovo-hríbová polievka

Potrebujeme:

  • 300 g čerstvých alebo 100 g sušených hríbov
  • 2 l mäsového vývaru
  • 1 cibuľu
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 zemiaky
  • soľ
  • čierne korenie
  • staré pečivo

Postup: Cibuľu nadrobno nakrájame a opražíme na oleji, po chvíli dodáme cesnak. Pridáme nakrájané hríby. Ak využívate sušené, nezabudnite ich pred varením na chvíľu namočiť do teplej vody. Zalejeme mäsovým vývarom. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Okoreníme a posolíme podľa chuti. Medzičasom si na panvici pripravíme na olejovom oleji krutóny zo starého pečiva. Keď budú zemiaky aj hríby dostatočne mäkké, rozbijeme do polievky jedno vajíčko, jemne premiešame. Podávame s čerstvými krutónmi.


Aké chutné polievočky si z húb pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame