Huby na tanieri? Áno, sú zdravé a s minimom kalórii

Huby prospievajú imunite, posilňujú kosti a podporia metabolizmus, zaradíte ich do svojho jedálnička?

Huby prospievajú imunite, posilňujú kosti a podporia metabolizmus, zaradíte ich do svojho jedálnička? (Zdroj: Kaufland)

Sezóna húb je v plnom prúde, ale viete, kde ich hľadať? Nemusíte za nimi chodiť do lesa, voňavé úlovky nájdete aj v Kauflande.  Sú čerstvé, pestované na Slovensku a ak si ich dáte na obed, podporia váš metabolizmus aj poslinia imunitu. To sa na jeseň hodí, však?

Jeseň síce hubárčeniu praje, ale úprimne, koľkokrát ste sa vrátili z lesa s prázdnym košíkom? Nachodili ste celé kilometre a prišli domov bez úlovku? To však nie je dôvod na to, aby huby chýbali vo vašom jedálnom lístku, práve naopak. V Kauflande ich nájdete medzi ponukou zeleniny a ovocia a ak ich zaradíte do svojho menu, viete, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.

Huby mu totiž skutočne prospievajú. Obsahujú obrovské množstvo vlákniny, minimum kalórií aj sacharidov a dokážu podporovať metabolizmus. Vďaka obsahu B2, B3 a B5 navyše posilňujú kosti, imunitný systém a na zahodenie nie je ani obsah telu prospešných ako železo, zinok, meď či selén. Tak čo, uvaríte si zajtra hlivový paprikáš, hubové rizoto alebo aspoň klasickú praženicu s čerstvými hríbmi?

Sú náročné, potrebujú starostlivosť

Hoci nepatria na zoznam plodín,  ktoré by slovenskí poľnohospodári pestovali často, zakladateľ stupavskej spoločnosti Mykopesta sa im začal venovať  už v roku 1974. Najskôr bral pestovanie šampiňónov ako záľubu, neskôr k nim pribudla aj hliva ustricová a keď lásku k hubám zdedil jeho vnuk Martin Bartaloš, sortiment sa v rodinnej firme rozšíril aj o shiitake a hlivu žltú.

Voňavé hlivy aj shiitake nájdete v Kauflande v sortimente ovocia a zeleniny
Voňavé hlivy aj shiitake nájdete v Kauflande v sortimente ovocia a zeleniny (Zdroj: Kaufland)

„Huby sú na pestovanie veľmi citlivé,  aj preto potrebujú  špeciálnu starostlivosť. Neprospievajú im zmeny ročných období, takže v jarných a jesenných mesiacoch si vyžadujú ešte viac pozornosti a aj výkyvy teplôt dokážu ovplyvniť úrodnosť,“  vysvetľuje Martin Bartaloš  z Mykopesty.

Huby, ktoré stupavská firma pestuje vo veľkých halách, vyrastajú zo substrátov a na to, aby sa vyformovali do pekných trsov, potrebujú špeciálnu vnútornú teplotu prostredia od 15 do 20 °C. Každý druh rastie v samostatnej hale, kde treba na správnu teplotu vzduchu aj dostatok kyslíka myslieť o to viac, že slovenský dodávateľ  sa nespolieha na žiadne hnojivá ani pesticídy.

Hliva aj shiitake, čo si vyberiete?

„Ani môj starý otec pri pestovaní nikdy nepoužíval hnojivá a ja sa snažím ísť v jeho šľapajach. Aj preto o našich hubách môžem povedať, že rastú rovnako  ekologicky, ako tie v lese,“ pokračuje manažér výroby v Mykopeste ktorá do regálov obchodného reťazca dodáva ročne vyše 250 ton húb. A je to práca na 365 dní v roku.  Novú úrodu tu zberajú sedemkrát do týždňa, po zbere huby končia v chladničke a pekne vychladené cestujú do logistického skladu v Ilave, aby si zákazníci mohli chutné trsy hlivy ustricovej, hlivy žltej aj exotickejšie shiitake zo Stupavy kúpiť už na ďalší  deň.

Mimochodom, vedeli ste, že práve shiitake sa v Ázii považuje za veľkú gurmánsku pochúťku a čínski lekári ju  už v 2. storočí používali ako liek pri nachladnutí a na posilnenie imunity? Takže ak nabudúce z lesa opäť prídete domov s prázdnym košíkom alebo len dostanete chuť na voňavé huby, už viete, kde ich hľadať. A máte istotu, že tie z Kauflandu sú čerstvé, zdravé a slovenské.


Zdroj: PR článok
Odporúčame