Huby nemusíte spotrebovať hneď: Vďaka týmto receptom vám vydržia dlhšie

Huby

photl.com

Aj vám sa niekedy stáva, že domov donesiete oveľa väčšie množstvo húb, ako dokážete spotrebovať Prichystali sme pre vás niekoľko receptov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa tohto prebytku, a zároveň ho premeniť na delikatesy. Ocenia to nielen vaši blízki a známi, ale aj nejeden gurmán. Okrem toho vám aj uprostred treskúcej zimy pripomenú čas príjemne strávený v lese pri ich hľadaní.

Marinované huby

Potrebujeme:

  • 1500 g húb
  • 250 ml octu
  • 100 g nakladanej papriky
  • 100 g nakladanej zelenej fazuľky
  • 200 g karfiolu
  • soľ
  • cukor
  • čierne korenie
  • nové korenie

Postup: Z húb odstránime stopky, klobúky dôkladne očistíme, umyjeme, vysušíme, potom ich prevaríme v osolenej vode a scedíme. Očistený karfiol namočíme vo vode s malým množstvom octu, vyberieme ho, zalejeme vriacou osolenou a ocukrovanou vodou a uvaríme. Vychladnutý karfiol rozdelíme na dieliky, dáme do zaváracích pohárov, prekladáme hubami, fazuľkou a paprikou. Takto pripravenú zmes zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili z octu, vody a korenín podľa chuti, a každý pohár uzatvoríme celofánom, ktorý dobre zaviažeme. Marinované huby skladujeme na suchom a chladnom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma


Huby nakladané v oleji

Potrebujeme:

  • 250 ml bieleho vínneho octu
  • 150 ml vody
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • tymián
  • bobkový list
  • 1 chilli papričku
  • 450 g prebratých a očistených húb
  • 400 ml panenského olivového oleja

Postup: Ocot a vodu necháme slabo vrieť, pridáme soľ, tymián, bobkový list aj chilli a 15 minút zmes varíme. Potom pridáme huby a na miernom ohni necháme variť ďalších 10 minút. Predvarené huby poriadne scedíme a naplníme nimi dôkladne sterilizovaný (vo vriacej vode) pollitrový pohár. Do pohára lejeme olej dovtedy, kým nie sú huby ponorené. Okrem húb si takto môžete vychutnať aj olej, ktorý si s odstupom času získa lahodnú hubovú príchuť a poslúži vám ako prísada do šalátov.


Mohlo by vás zaujať: Zákerné mykózy a plesne: Týmito potravinami sa ich môžete zbaviť


Francúzske hubové Duxelle

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 2 šalotky
  • 450 g húb
  • tymian
  • 3 a ½ PL bieleho vína alebo sherry
  • sušená petržlenová vňať
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Maslo dáme do teflónovej panvice a na miernom oleji ho roztopíme. Pridáme šalotky pokrájané nadrobno a smažíme, kým nezosklovatejú. Do zmesi pridáme najemno nakrájané huby, posekaný tymian i víno a necháme slabo vrieť pokým huby nepustia šťavu. Potom plameň zosilníme tak, aby sa tekutá zložka odparila a za stáleho miešania varíme, pokiaľ nie je zmes takmer suchá. Môžeme ju dochutiť petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Duxelle tvorí základ mnohých preslávených francúzskych jedál a ak ju nespotrebujete hneď, môžete ju skladovať v nádobke na ľad v mrazničke, kde ju budete mať kedykoľvek po ruke.


Mohlo by vás zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Hubový extrakt

Potrebujeme:

  • 450 g nahrubo nakrájaných pečiarok, hnojníkov, kozákov, masliakov alebo kuriatok
  • 300 ml vody
  • 200 ml červeného vína
  • 60 ml tmavej sójovej omáčky
  • 1 ČL soli
  • tymián (halúzka)

Postup: Všetky ingrediencie dáme do hrnca z nehrdzavejúcej ocele, privedieme do varu a prikryté necháme slabo vrieť 45 minút. Hotové huby pretlačíme cez sitko, tekutinu vrátime späť do hrnca a znova necháme zovrieť. Varíme, kým sa objem nezmenší na polovicu. Zmesou naplníme suchú vysterilizovanú fľašu a skladujeme v chladničke. Takto pripravený extrakt vie dodať aj tým najobyčajnejším jedlám výnimočnú farbu, ale najmä chuť.


Aké spôsoby na uskladnenie nespotrebovaných húb používate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Ľudmila
Odporúčame