Huby v kuchyni: Ochutnajte krémovú omáčku alebo šťavnatú bravčovú roládu

Huby

gettyimages

Rastú? Rastú! Takto nejako vyzerá najbežnejší rozhovor dvoch hubárov počas hubárskej sezóny. A tá je práve v plnom prúde.

Huby skutočne rastú, preto treba využiť priaznivý čas a naplno si vychutnať prechádzku v prírode. Nech už do lesa chodíte „na istotu“ alebo dostávate huby ako darček od blízkych, použite ich do tých najlepších receptov. Určite vám budú chutiť na chlebe, v mäsovej roláde aj zapečené so smotanou.

HUBOVÁ OMÁČKA

Potrebujeme:

  • 4 lyžice masla
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 250 g čerstvých húb, ideálne všetkých veľkostí a tvarov
  • 1 smotanu na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ, kmín a mleté čierne korenie

Náš tip na zaujímavé podujatie: Cigánski Diabli – turné s novým CD KONE

Postup: Dve lyžice masla rozpustíme v širšom hrnci. Cibuľu nakrájanú najemno necháme zosklovatieť, pridáme dobre očistené, umyté, usušené a na plátky nakrájané huby a prudko osmažíme. Premiešame, osolíme a posypeme drveným kmínom. Po 10 minútach opekania prilejeme smotanu, privedieme k varu, necháme mierne pobublávať a podľa potreby zahustíme stredne tmavou zásmažkou pripravenou zo zvyšného masla a hladkej múky. Omáčku dochutíme mletým čiernym korením a podávame so žemľovou knedľou alebo chlebom.

CESNAKOVO-HUBOVÉ CHLEBY

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 200 g lesných húb
  • pol lyžičky kmína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu jemne nasekaného tymianu
  • biely chlieb s tmavšou kôrkou, pokrájaný na plátky
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie

Postup: Polovicu masla necháme rozpustiť na panvici a 3 až 4 minúty na ňom opekáme huby. Keď ľahko zhnednú a pustia šťavu, pridáme zvyšné maslo, kmín, cesnak a tymian. Premiešame a opekáme, aby sa odparila tekutina. Dochutíme soľou a korením. Chleby opečieme, navrch dáme huby a posypeme petržlenovou vňaťou a tymianom.

Mohlo by vás zaujať: Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov

BRAVČOVÁ ROLÁDA S HUBOVOU PLNKOU

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu masla a olej
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste zmesi húb
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 vetvičku rozmarínu
  • 1-2 žĺtky
  • 30 g nasekaných vlašských orechov
  • 3 plátky toastového chleba pomletého na strúhanku
  • 2 lyžice parmezánu
  • 1 kg bravčového karé v celku
  • soľ, korenie

Postup: Maslo rozpustíme na panvici a 5 minút na ňom opekáme cibuľu. Potom pridáme cesnak a po minúte aj huby. Necháme ich celkom zmäknúť a zároveň odpariť všetku tekutinu. Osolíme a okoreníme, stiahneme z ohňa, necháme ľahko vychladnúť a primiešame citrónovú šťavu, rozmarín, žĺtky, parmezán, orechy a čerstvú strúhanku z toastového chleba. Odložíme bokom.

Mäso pozdĺžne rozrežeme (nie úplne do konca), roztvoríme ako motýlie krídla a naklepeme do obdĺžnika (cca 15×20 cm). Z oboch strán osolíme a potom naň rozprestrieme plnku. Po dlhšej strane zrolujeme a zviažeme kuchynskou niťou. Roládu zo všetkých strán opečieme na pekáčiku s troškou oleja, aby sa mäso zatiahlo, potom dáme do rúry a pečieme 45-50 minút pri teplote 190 ºC. Vyberieme z rúry a po piatich minútach nakrájame. Dobrú chuť!

Aké chutné jedlá z húb si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close